Celje kasteel

Celje bezoeken

Stad van graven en Romeinen

Hou je van cultuur en geschiedenis? Dan is Celje zeker een zeer interessante stad in het oosten van Slovenië. De stad heeft slechts 30.000 inwoners en biedt vele bezienswaardigheden aan waardoor het zeker de moeite waard is om Celje te bezoeken. Lees op deze pagina van Slovenië-Vakantie.nl meer over de mooiste plekken, geschiedenis van de stad & geven we antwoord op de meest gestelde vragen!

Stad met veel historie Mooi kasteel om te bezoeken

De rijke geschiedenis van de stad Celje

De eerste nederzetting in het gebied van het huidige Celje dateert uit de tijd voor de Romeinen, toen de Kelten hier het dorpje “Kelea” hadden gesticht. Toen het gebied in 15 BC bij het Romeinse Rijk werd gevoegd, kreeg het de naam Celeia. In het jaar 45 kreeg de stad zelfs stadsrechten. Dit duidt erop dat het een belangrijke stad was in de Romeinse tijd, en geschriften suggereren ook dat Celeia een rijke en dichtbevolkte stad was, met sterke muren en torens, vol met paleizen, grote pleinen en brede straten. De Romeinen noemden het dan ook Troia Secunda, ofwel het tweede Troje. Er werden vele toonaangevende constructies gebouwd. De meeste faam ging naar de tempel van Mars, die door het hele Romeinse Rijk bekend was!

Ondanks dat Celje was verwoest tijdens de val van het Romeinse Rijk, zijn er nog veel opgravingen te vinden waardoor je goed een beeld krijgt van Celje in de Romeinse tijd. Denk hierbij aan Romeinse muren, overblijfselen van een Romeinse weg waar de wielsporen nog zichtbaar zijn, en een oud marmeren standbeeld geïntegreerd en in de overblijfselen van de middeleeuwse muur.  Ook in de omgeving van Celje zijn nog vele Romeinse overblijfselen te vinden, zoals de Necropolis in Šempeter. Tijdens de Romeinse tijd werden begraafplaatsen namelijk een stuk buiten de stad geplaatst aan een hoofdweg.

Graafschap Cilli

Tijdens de middeleeuwen werd Celje weer volledig opgebouwd, en werd het belangrijker dan ooit. Het graafschap Celje werd een prominent gebied binnen het Heilige Roomse Rijk, en de graven van Celje krijgen op hun hoogtepunt zelfs de prinsentitel. Dit ging hand in hand met het feit dat de keizer van het Heilige Roomse Rijk was getrouwd met de dochter van de graaf van Celje. Het Heilige Roomse Rijk had dus ooit een Sloveense Keizerin, Barbara van Celje! Een deel van de vlag van de graven van Celje is nog steeds te vinden in de huidige vlag van Slovenië: de kenmerkende drie sterren.

Ruines op een berg van Celje

Het kasteel van Celje

Doordat Celje enorm belangrijk was in de middeleeuwen, werd er een groot kasteel boven de stad gebouwd. Dit kasteel is nog bijna volledig intact, en een van de grootste kastelen van Slovenië. Het biedt een prachtig uitzicht over de stad, en er worden veel evenementen georganiseerd. Niet alleen het kasteel ziet er nog uit zoals in de middeleeuwen, er lopen ook nog steeds ridders en hofdames rond in het kasteel! Deze ridders en hofdames nemen u graag mee in een historische wandeling door het kasteel, waar ze u alles zullen vertellen over het leven van vroeger.

Kasteelmuur en ruïne van Celje

De binnenstad van Celje

Behalve de Romeinse ruïnes en het indrukwekkende kasteel, beschikt Celje ook over een prachtige binnenstad met vele bezienswaardigheden. Een van de mooiste gebouwen van de stad is het Huis van Celje. Daar waar het stadhuis vroeger vooral bedoeld was voor Slovenen, was het Huis van Celje vooral bedoeld voor de Duitse minderheid. Het stond dan ook wel bekend als het Duitse huis, en had een soortgelijke functie als het stadhuis. In het paleis van de stad, waar de graven van Celje vroeger woonden, bevindt zich nu het stadsmuseum.

Stadhuis van Celje en Krekow plein

Meest gestelde vragen over een bezoek aan Celje

Hoe kom ik in Celje vanuit Ljubljana?

Celje is zowel met de trein als met de bus goed te bereiken. De trein doet er tussen een uur en anderhalf uur over, afhankelijk van welke trein je neemt, en de bus doet er tussen een en twee uur over. Een treinrit kost rond de 10 euro, de bus kost €7,30 doordeweeks en €1,80 in het weekend. Let wel op: de meeste busverbindingen in Slovenië worden geregeld door Arriva, maar de busverbinding met Celje staat onder beheer van Nomago.

Ben je met de auto? Dan kan je simpelweg de snelweg pakken naar Celje.

Hoe kom ik bij het kasteel van Celje en wat zijn de entreekosten?

Het kasteel is te bereiken via buslijn 5 en 5A, die start bij het treinstation. Er is ook een gratis parkeerplaats voor het kasteel, maar deze is erg klein, dus de kans dat de parkeerplaats vol is is groot. Een buskaartje kost 3 euro. Entree voor het kasteel is 7 euro, waarbij 1 consumptie inbegrepen zit.

Wat zijn de entreekosten van het museum en waar is het museum?

Het museum van Celje, waarin alles over zowel de Romeinse tijd als de middeleeuwse tijd verteld wordt, is te vinden in het oude gravenhuis en prinselijk paleis in de oude binnenstad van Celje. Een entreeticket kost 7 euro.

Kan ik met het openbaar vervoer vanaf Celje naar een van de nabijgelegen wellness resorts gaan?

Celje ligt vlakbij het gebied waar de meeste en beste wellness resorts van Slovenië te vinden zijn. De populairste wellness resorts zijn te vinden in Podčetrtek, Rimske Toplice en Laško. Al deze drie steden zijn makkelijk en goedkoop te bereiken met zowel trein als bus. let wel op: naar Podčetrtek rijden er geen bussen in het weekend, en de hoeveelheid treinen is ook minimaal.

Hieronder zijn de kosten van het openbaar vervoer te vinden:

Podčetrtek
Trein: €2,50, reistijd 45 minuten
Bus doordeweeks: €4,10, reistijd 1 uur
Bus weekend: N/A

Rimske Toplice
Trein: €2,40, reistijd kwartier
Bus doordeweeks:€ 2,50, reistijd half uur
Bus weekend: €1,30, reistijd half uur

Laško
Trein:  2 euro, reistijd 8 minuten
Bus doordeweeks: €2,10, reistijd 20 minuten
Bus weekend: €1,30, reistijd 20 minuten

Slovenië-Vakantie.nl - © 2024