Home De Brda wijnstreek in Slovenië: een onontdekte parel

De Brda wijnstreek in Slovenië: een onontdekte parel

wijnstreek slovenie

Glooiende heuvels bedekt met wijnranken, mooie schilderachtige dorpjes, hier en daar een kasteeltje, de Brda regio, ook wel Goriška Brda genoemd, wordt terecht weleens het Toscane van Slovenië. Deze zonovergoten landschappen bevinden zich dan ook in de grensregio met Italië, precies tussen de Alpen en de Adriatische Zee. Maar het zijn niet alleen de wijnranken die hier rijkelijk bloeien, ook de meest zoete vruchten komen hier vandaan. Een overvloed van kersen waar zelfs speciale festivals voor worden gegeven, heerlijke kaki vruchten, noem het maar op! Kortom, Brda staat gelijk aan genieten.

Het pittoreske Šmartno

Šmartno is een prachtig middeleeuws dorpje gelegen boven op een heuvel. De lokale poëet Gladnik vergeleek het dorpje met een adelaarsnest, gezien het uitkijkt op de hele omgeving. Met de Stadsmuren nog volledig intact, is het stadje uitgeroepen tot cultureel monument, en zeker het bezoeken waard als je van middeleeuwse steden houdt.

Over het stadje bestaat ook een interessante stadslegende. Doordat Šmartno belangrijke stadsmuren had, was het een belangrijk defensief bolwerk in de omgeving. Ook nabijgelegen dorpen wilden hier gebruik van maken, mocht het nodig zijn. Een van deze dorpen was Imenje. In ruil voor defensieve zekerheid, zouden de inwoners van Imenje voedsel en andere bezittingen hebben gegeven aan Šmartno. Het woord voor bezittingen in het Sloveens is imetje, en waarschijnlijk is het dorp Imenje zo aan zijn naam gekomen.

Maar deze stad is niet alleen voor geschiedenis liefhebbers. Het is ook erg leuk voor kunstliefhebbers. Met het schilderachtige landschap, is het vanzelfsprekend dat kunst hier natuurlijk opbloeit. Zo is er ook een schildershuis te vinden in Šmartno. Hier worden vaak workshops gegeven waar veel kunst gemaakt wordt. Verder vindt er elk jaar een groot kersenfestival plaats, waar er in het hele dorp kraampjes met kersen te vinden zijn.

Vanzelfsprekend zijn er ook plekken in Šmartno waar je optimaal kunt genieten van wijn uit de omgeving met lekkere lokaal gemaakte Prosciutto. Heb je alles in Šmartno gezien? Vergeet dan niet een paar 100 meter het dorp uit te wandelen, waar de uitkijktoren van Gonjače te vinden is. Deze toren steekt 23 meter boven de heuvel uit, en biedt een panoramisch zicht over het hele gebied! Zo kunt echt optimaal genieten van het sprookjesachtige uitzicht.

Liefkozend wordt de Brda wijnstreek ook wel 'Het Toscane van Slovenië' genoemd. En dit is niet voor niets, met glooiende heuvels bedekt met wijnranken, mooie schilderachtige dorpjes, hier en daar een kasteeltje!
Smartno wijngaard De schitterende wijngaarden van Smartno hebben een enorme historie
Het pittoreske Šmartno Het pittoreske Šmartno

Dobrovo, centrum van het Brda gebied

Met 400 inwoners is Dobrovo het administratieve centrum van het Brda gebied. Maar niet alleen nu is het een belangrijk stadje voor het gebied, het prominente kasteel in de stad duidt erop dat dit vroeger ook al het geval was. Het kasteel is waarschijnlijk gebouwd tussen 1615 en 1617, tijdens de tweede Venetiaanse oorlog waar het een erg strategische rol had. Momenteel bevindt zich het museum van Gorica in het kasteel, en is dus zeker een bezoek waard.

Ook op het gebied van wijn is Dobrovo het centrum van het gebied. De Brda wijnkelder in Dobrovo is de grootste wijnkelder van Slovenië. Het is dan ook zeker aan te raden hier de ervaring van een wijnproeverij op te doen. Verder heeft ook dit stadje elk jaar begin januari een kersenfestival. Lekker smullen dus!

wijnen van brda Er worden vele wijnsoorten gemaakt in de Brda wijnstreek, waaronder: Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Pinot Blanc en Pinot Noir.
Kasteel van Dobrovo Het Kasteel van Dobrovo ligt midden in de wijngaarden, meer idyllischere plekken dan dit ga je bijna niet vinden!

Meest gestelde vragen over de Brda wijnstreek

Waar kan ik een wijnproeverij doen?

Bezoek je de Brda wijnstreek, dan hoort een wijnproeverij er natuurlijk bij! De meeste wijnmakers bieden allemaal een wijnproeverij aan, maar bij de meeste moet je dit wel eerst reserveren. Rondom bijna elk dorp zijn er wel wijnmakers te vinden, dus volop keus!

Als voorbeeld: bij Klet Brda in Dobrovo, wat de grootste wijnkelder is van Slovenië, kan je een tegoedkaart voor 18 euro kopen. Vervolgens kun je uit 24 wijnen kiezen, die elk tussen de 1 en 4 euro waard zijn.

Wat zijn de kosten van wijnproeverijen?

De kosten van wijnproeverijen zijn meestal tussen de 10 en 20 euro, afhankelijk van waar je het doet. Meestal heb je ook de mogelijkheid om lokaal gemaakte snacks erbij te bestellen, zoals prosciutto en kaas.

Is Goriška Brda te bereiken vanuit Ljubljana met het openbaar vervoer?

Er is geen directe bus of treinverbinding vanaf Ljubljana met de dorpjes in Goriška Brda. Wil je dit gebied met openbaar vervoer bezoeken vanuit Ljubljana, moet je eerst de bus naar Nova Gorica pakken. Vanaf Nova Gorica vertrekt er een bus naar de Goriška Brda regio. Deze bus stopt in zowel Šmartno als Dobrovo.

Wat voor wijnen worden er in Brda gemaakt?

De internationale wijnsoorten die hier worden gemaakt zijn Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Pinot Blanc en Pinot Noir. De meer lokale wijntypes zijn Tokaj, Rebula, Pinot Grigio en Refosco.

Slovenië-Vakantie.nl - © 2024