kustlijn van de stad Piran

Piran bezoeken

De parel aan de Sloveense kust

Denk je aan Slovenië? Dan denk je vooral snel aan de bergen. Denk je aan de Adriatische zee, denk je waarschijnlijk sneller aan Italië en Kroatië. Echter heeft Slovenië ook een prachtig kustgebied, wat een totaal ander gevoel geeft dan de rest van Slovenië. Het kustgebied van Slovenië, dat slechts 47 km lang is, is overwegend tweetalig: er woont een erkende Italiaanse minderheid in dit gebied, dus alle steden zijn ook in het Italiaans aangegeven. Dit is ook duidelijk terug te zien in de verschillende architectuurstijlen.

Parel aan de Sloveense kust Mooie stranden in de omgeving

Een stad met sterke Italiaanse invloeden

Het meest pittoreske stadje van de Sloveense kust is Piran, of Pirano in het Italiaans. Net als Ljubljana is Piran ontstaan in de Romeinse tijd, maar hier is niets van terug te zien. Wat wel extreem goed terug te zien is, is dat Piran eeuwenlang deel uitmaakte van republiek Venetië. Hier en daar zie je nog de gevleugelde leeuw terug op de gevels, het wapen van Venetië, maar vooral de typisch smalle Italiaanse straatjes zijn hier erg kenmerkend. Naast de kenmerkende bouwstijl, zijn er ook veel Italiaanse restaurants te vinden in de stad. Daarnaast zijn er veel wijngaarden in de omgeving, dus lokale goede betaalbare wijn in overvloed!

Bezienswaardigheden van Piran

Bij aankomst in Piran, merk je al hoe heerlijk rustig lopen de stad is. De stad is vrijwel autovrij, bij aankomst is er namelijk een grote garage waar alle auto’s geparkeerd moeten worden. Vlak na aankomst bevind je je al op het centrale plein, waar trots de Venetiaanse gevleugelde leeuw op het stadhuis uitkijkt over het plein. Wanneer je vervolgens gezellig verder loopt langs het water, kom je uiteindelijk bij het puntje van het Piraanse schiereiland terecht. Hier staat een extreem oud kerkje, waarvan het oudste deel uit de 13e eeuw stamt.

Wandel vervolgens verder langs het water aan de andere kant van het schiereiland, dan kom je even later een weggetje tegen dat je naar de belangrijkste kerk van Piran brengt: de parochiekerk van St. Joris. Vanaf hier heeft u een prachtig uitzicht over de stad aan de ene kant, en de Sloveense kustlijn aan de andere kant. Loopt je nog een stukje verder door, dan heb je nog de mogelijkheid om de oude stadsmuur te bezichtigen, waarbij je tegen betaling nog over de muur kunt lopen.

Luchtfoto van Piran

De omgeving van Piran

Het mooiste deel van de Sloveense kust vind je rondom Piran. Niet alleen zijn dit de mooiste locaties aan Sloveense zee, veel stranden aan de noordzijde van het schiereiland zijn ook relatief rustig. Dit komt doordat de meeste hotels aan de zuidzijde van het schiereiland te vinden zijn, in Portorož. Aan de noordzijde heb je slechts een handjevol hotels en campings. Iets verder buiten Piran, als je de noordelijke kustlijn volgt, ligt landschapspark Strunjan. Hier is de mooiste kust van Slovenië te vinden.

Baai van Strunjan nabij Piran

Zoutpannen van Piran

Een ander erg interessant gebied zijn de zoutpannen ten zuiden van Piran. Hier wordt al sinds 804 op traditionele zout gewonnen door het op laten drogen van zeewater. Het gros van het zout dat in Slovenië wordt verkocht komt allemaal hier vandaan! Daarnaast is het een uniek landschap om te bezichtigen, dus cultuur en natuur in één!

Zoutpannen Piran

De meest gestelde vragen over een bezoek aan Piran

Hoe kom ik in Piran vanuit Ljubljana?

Indien je gebruik wilt maken van openbaar vervoer, ben je voor Piran aangewezen op de bus. Voor €10.90 kun je vanuit Ljubljana gebruikmaken van een directe busverbinding naar Piran. In het weekend kost de bus slechts €2,70, maar er rijdt er maar één bus. De busrit duurt twee uur.

Waar kan ik het beste van het strand genieten in Piran?

In de zomer is er typisch mediterraans weer in Piran, met een gemiddelde temperatuur van 28 graden. Met zulk weer in Piran is het natuurlijk heerlijk om de zee in te duiken! Het gebied in en rond Piran is omgeven met stranden, stijgers en andere gedeeltes waar je de zee in kunt.

Zodra je aankomt in Piran, zal het je al snel opvallen dat langs de gehele promenade mensen hun handdoek hebben neergelegd om lekker van de zee te genieten. echter is er hier maar een klein strandje, maar langs de promenade zijn er wel meerdere trappen om de zee in en uit te gaan.

Langs de kustlijn van het schiereiland van Piran liggen enorme stenen die dienen als golfbrekers. Echter zijn er ook veel mensen die hier van de zon en zee genieten, gezien deze steunen dusdanig groot zijn dat je er makkelijk je handdoek op kunt leggen!

Aan het einde van de promenade aan de noordzijde is er een wat langer strand dat ook beschut ligt.
Buiten Piran zijn er ook genoeg stranden te vinden. Hiervan is het drukste strandgedeelte in Portorož aan de zuidkant, en zijn de mooiste en rustigste stranden aan de noordkant van Piran, zoals Plaža Fiesa

Is Piran te combineren met Izola en Koper?

Piran is de mooiste stad van de Sloveense kust, maar Izola en Koper zijn ook zeker een bezoek waard. De steden liggen dicht bij elkaar, en hebben dan ook een goede busverbinding die maar twee euro kost.

Kan ik Piran combineren met Kroatië?

Piran ligt vlak naast de grens met Kroatië, en een bezoek is zeker de moeite waard. In dit deel van Kroatie, Istrie, zijn dan ook zeer iconische steden te vinden. De bekendste hiervan zijn Rovinj, dat net als Piran een schiereiland is, en Pula met zijn oude Romeinse amfitheater. Flixbus biedt meerdere busreizen aan vanaf €11,-. Deze vertrekken alleen niet vanuit Piran, maar vanaf het naastgelegen Portorož.

Hoe zit het met parkeren in Piran?

Bezoek je Piran met de auto? Dan moet je buiten de stad parkeren. Parkeren is echter niet goedkoop, en er zijn twee opties. De parkeergarage naast zee is het dichtst bij de stad, maar ook het duurst: €2,60 per uur, en 26 euro per dag.

Op de heuvel boven Piran, in parking house Arze vlak bij de stadsmuur, is het parkeren iets goedkoper: €1,50 per uur en 15 euro per dag.

Slovenië-Vakantie.nl - © 2024