Soča Vallei Rivier

Soča Vallei

Het meest veelzijdige gebied van Slovenië

De Soča rivier wordt in Slovenië beschouwd als de parel van hun land. Eind 19e eeuw werd er dan ook een gedicht geschreven door een van de meest prominente dichters van Slovenië, Simon Gregorčič. Echter, naast de omschrijving van de schoonheid van deze rivier, werd er ook een voorspelling gedaan over een bloedige strijd die hier plaats zou gaan vinden. Enkele decennia later zou hier dan ook een belangrijke slag in de Eerste Wereldoorlog plaatsvinden, waar nog erg veel van te zien is.

Tot slot biedt het gebied ook vele activiteiten voor degene die op zoek zijn naar adrenalinekicks. De Soča rivier heeft meerdere plekken om te raften en soortgelijke wateractiviteiten, en de vele hellingen van de omliggende bergen worden veel gebruikt voor paragliden. Kortom, of je nou houdt van mooie natuur, gek bent van geschiedenis of op zoek bent naar adrenaline, de Soča vallei heeft altijd iets te bieden!

Mooiste rivier van Slovenië Veel verschillende activiteiten om te doen

Kobarid, waar de geschiedenis samenkomt

In het midden van de Soča vallei ligt het stadje Kobarid. Vooral geschiedkundig is dit stadje erg interessant. Aan de rand van de stad ligt de brug van Napoleon. Deze brug heeft zijn naam te danken aan dat het een belangrijke brug was voor de verplaatsing van de troepen van Napoleon. Echter is Kobarid het bekendst vanwege de Eerste Wereldoorlog. Het Soča front, of vaker Isonzo front genoemd (Isonzo is de Italiaanse naam van de Soča), was een van de belangrijkste fronten van de Eerste Wereldoorlog. Hier wisten de Oostenrijkse en Duitse troepen door te breken tegen de Italianen. Dit werd ook wel het wonder van Kobarid genoemd. Veel nieuwe tactieken werden gebruikt bij deze slag, en een van de junior officieren die hiermee het meest succesvol was, is Erwin Rommel, een van de bekendste Duitse officieren uit de Tweede Wereldoorlog. Rondom Kobarid zijn nog veel loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog te vinden. Tevens heeft Kobarid een populair museum waar veel over de Eerste Wereldoorlog te vinden is.

Ondanks dat de Italianen hier verslagen waren, werd het na de capitulatie van Oostenrijk en Duitsland alsnog aan Italië gegeven. In 1936 gaf Italië de opdracht om een groot monument te bouwen ter nagedachtenis van de slag. Boven Kobarid staat er nu een iconische kerk omgeven door kenmerkende bogen. Hier liggen ook de overblijfselen van de 7000 Italianen die zijn omgekomen bij deze slag.

De Slap Kozjak waterval

Net buiten Kobarid bevindt zich de Slap Kozjak Waterval. De waterval is echter slechts een eindpunt van een korte wandeling. De wandeling naar de waterval is echter bijna even indrukwekkend. De wandeling begint kort na de brug van Napoleon. Na kort door een bos gelopen te hebben, heb je een prachtig uitzicht over de Soča. Is het een warme dag? Vergeet dan niet je zwemspullen, veel mensen komen hier ook om lekker een duik in de rivier te nemen. Na dit mooie punt naast de Soča rivier, kun je verder lopen door de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog. Houdt wel goed de wegwijzers in de gaten, want het is een alternatieve route! Wanneer de twee paden weer samenkomen, zullen deze nog langs een paar andere watervallen en stroomversnellingen lopen, tot je bij de uiteindelijke waterval terechtkomt. Kortom, bent u in de Soča vallei, is een wandeling naar de Slap Kozjak waterval een must!

Kobarid Kobarid
Kozjak waterval Kozjak waterval
Tolmin Slovenië De rivier bij Tolmin

Tolmin

Een stukje stroomafwaarts bevindt zich het stadje Tolmin. Dit stadje heeft zowel qua natuur als cultureel vlak veel te bieden.
Omdat er weinig kliffen rondom Tolmin zijn, is dit plaatsje perfect om van de Soča te genieten. Er zijn dan ook veel rivierstranden te vinden hier. Op het punt waar de andere rivier van Tolmin, de Tolminka, samenvloeit met de Soča is er ook vaak in de zomer een pop-up beach bar te vinden. Tevens zijn er vele evenementen in dit gebied te vinden in de zomer, van alle soorten. Een metal festival, een punk festival, een reggae festival, een sport festival, en andere willekeurige culturele evenementen.

Wandelen langs de Soča rivier

Wilt u een lekkere wandeling maken langs de Soča rivier, dat kan! Er is een zandpad langs de gehele lengte van de Soča rivier in Tolmin. Halverwege dit pad is ook een monument voor de gevallen Duitse soldaten te vinden, wat een prachtig uitzicht biedt over de Soča.
In Tolmin zijn verder vele aanbieders te vinden voor verschillende activiteiten in het omliggende gebied. Raften, kanoën, paragliden, noem het maar op. Net buiten Tolmin, vlakbij Most na Soči, heeft u ook de mogelijkheid om een kleine riviercruise te nemen over de Soča.

Bezienswaardigheden vlak buiten Tolmin

Ook vlak buiten Tolmin zijn er leuke bezienswaardigheden die het bezoeken waard zijn, de populairste is Tolminska Korita. Hier heeft de Tolminka rivier een prachtige vallei ingekerfd, en is dan ook een geweldige natuur bezienswaardigheid. Verder heb je nog het interessante Kolovrat museum vlak buiten Tolmin. Hier zijn vele loopgraven te vinden uit de Eerste Wereldoorlog, en het biedt prachtige uitzichten.

De meest gestelde vragen over de Soča rivier

Is er een boottocht mogelijk op de Soča rivier?

Dit is zeker mogelijk. Vanaf Most na Soči vertrekt er een boot die tot Tolmin vaart, waar de boot weer terugkeert. Op de boot is plaats voor 104 mensen, en het is mogelijk om een drankje of ijsje te kopen. De boottocht kost 10 euro.

Wat voor activiteiten heeft de Soča rivier te bieden?

In de Soča Vallei zijn er vele activiteiten mogelijk zoals raften, kajakken, wandelen, mountainbiken en paragliden. Er zijn ook tal van historische plaatsen uit de Eerste Wereldoorlog te bezoeken.

Naar welke plaats moet ik toe als ik deel wil nemen aan wateractiviteiten?

De populairste plaats voor wateractiviteiten zoals kajakken en raften is Bovec. Desalniettemin bieden vele andere plaatsen in de Soča vallei ook wateractiviteiten aan, waarbij vervoer inbegrepen is.

Is de Soča rivier geschikt om te zwemmen?

Het is zeer goed mogelijk om te zwemmen in de Soča rivier. Sommige delen van de Soča rivier zijn erg wild of te stijl om te betreden, maar vele delen zijn dusdanig rustig dat er zelfs rivierstrandjes te vinden zijn. Sommige stranden staan aangegeven op google maps, maar een wandeling of rit langs de rivier onthullen ook vele rustigere rivierstranden.

Hoe is de Soča vallei te bereiken vanaf Ljubljana?

Vanaf Ljubljana vertrekken er meerdere buslijnen naar Tolmin, waarvan degene die er tweeënhalf uur over doet veruit de kortste is. Een buskaartje van Ljubljana naar Tolmin kost €2,30 in het weekend en €9,30 doordeweeks.

Slovenië-Vakantie.nl - © 2024