Meer van Bohinj Slovenië

Meer van Bohinj

Een sereen bergmeer

Midden tussen de bergen van Nationaal park Triglav ligt het meer van Bohinj. Dit meer, dat het op een na populairste en bekendste meer is na het naastgelegen Meer van Bled, heeft extreem veel te bieden, maar is vooral het paradijs voor de actieve vakantieganger. Dus hou je van wateractiviteiten, hiken door de bergen, of wil je rustig wandelen langs het water en een mooie waterval bezoeken, dan is het Meer van Bohinj de perfecte locatie voor jou!

Populair bergmeer Centrum voor wateractiviteiten

Over het Meer van Bohinj

Het Meer van Bohinj, of Bohinjsko Jezero genoemd in het Sloveens, is een meer dat 4.2 km lang is en 1 km breed. Dit 45 meter diepe gletsjermeer wordt door meerdere stroompjes gevoed, waarvan de Savica (letterlijk kleine Sava) de belangrijkste voedingsader van het meer is. Op sommige dagen kun je een prachtig schouwspel zien van een mist die precies hangt waar de Savica in het Bohinj Meer stroomt. Dit geeft de monding een heel mystiek uiterlijk.

Wateractiviteiten in en rondom het Meer van Bohinj

Hou je van wateractiviteiten, dan is Bohinj perfect voor jou. Zo kun je er bijvoorbeeld kajaks, kano’s, houten bootjes en surfplanken voor stand-up paddleboarding (SUP) huren voor gebruik op het meer.

Is het meer te kalm voor je gevoel en wil je meer adrenaline? Ook dat is geen probleem! Er zijn namelijk verschillende aanbieders die je graag meenemen naar de Sava Bohinjka, waar je op echt wildwater heerlijk kunt kajakken en raften. Zelfs canyoning is mogelijk in de buurt!

Bootjes bij Meer van Bohinj Er zijn tal van activiteiten te doen in en rondom het meer, zo kun je ook een eigen bootje huren en lekker roeien over het meer.
Kerkje bij Bohinj De Johannes de Doper-kerk ligt in het meest oostelijke puntje van het meer. Door de ligging aan de rivier met daarbij de oude brug is het een zeer mooie plek voor goede vakantiefoto's!
Savica watervallen De schitterende Savica watervallen liggen vlakbij het Meer van Bohinj. Veel inwoners vinden dit de mooiste waterval van het land!

Ga paragliden, bezoek ongerepte grotten of geniet van een boottocht over het meer!

Zijn de wateractiviteiten niks voor jou, maar ben je toch op zoek naar adrenaline? Er zijn meerdere mogelijkheden om te paragliden of een van de vele grotten te ontdekken met gids. Dit zijn geen mooie toeristisch ingerichte grotten zoals in Postojna en Škocjan, maar echte ongerepte grotten, waar je zonder gids niet levend uit komt! Verder zijn er nog vele hike mogelijkheden rondom het meer. Hiervan zijn de meest populaire tochten naar de Vogel berg of de Triglav meren. Dus naast het water, is er ook genoeg spanning in de lucht, op de bergen en onder de grond te vinden!
Heb je genoeg van alle wilde activiteiten rond het meer van Bohinj en heb je behoefte aan iets rustigers, neem dan de panorama boot over het meer. Zo’n rustig bootje dat over een prachtig sereen meer dobbert na een wilde dag, dat is de perfecte dagsluiting!

Savica waterval

Gelegen op loopafstand van het Meer van Bohinj bevindt zich Slap Savica, de Savica waterval. Deze waterval wordt gevoed door Črno jezero, ofwel het zwarte meer, het laagste meer van de zeven Triglav meren.

De Savica waterval wordt door velen de mooiste waterval van Slovenië, en de grootste poëet van Slovenië, France Prešeren, schreef er dan ook een gedicht over. De wandeling naar de waterval duurt 20 tot 25 minuten, en de officiële website heeft het een moeilijkheidsgraad medium gegeven. De waterval is het hele jaar door te bezoeken.

De meest gestelde vragen over het meer van Bohinj

Hoe is Bohinj te bereiken vanuit Ljubljana?

Wil je Bohinj bezoeken vanuit de hoofdstad Ljubljana? Dit is makkelijk te doen met de bus. Doordeweeks kost de bus €8,50, in het weekend €2,20. Je kunt ook de trein naar Bohinj pakken, maar deze stopt in het dorpje Bohinjska Bistrica, dat 7 km van het meer ligt.

De trein kost tussen de €8,10 en €9,60, afhankelijk van welke trein je neemt. Bohinj is ook goed met de auto te bereiken. De makkelijkste weg is via de snelweg en het Meer van Bled, maar je kunt ook een meer toeristische route nemen via Škofja Loka, Seljska Dolina en vervolgens via Soriška Planina over de bergen naar het Meer van Bohinj.

Kun je zwemmen in het Meer van Bohinj?

Bohinj staat bekend als een plaats waar wateractiviteiten centraal staan, en zwemmen is daar zeker een onderdeel van. Er zijn meerdere strandjes langs het meer waar je makkelijk het water in loopt. Vooral in de zomer is het meer heerlijk om in te zwemmen, wanneer het een temperatuur heeft van rond de 20 graden.

Wat is het weer in Bohinj?

Het weer in Bohinj is heerlijk rond de zomermaanden, wanneer de temperatuur rond de 20 graden is. In de winter is het gebied zeer geschikt voor wintersporters, wanneer de temperatuur rond het vriespunt ligt. Vanaf het Meer van Bohinj gaat er dan ook een kabelbaan naar de Vogelberg, wat een populair wintersport resort is. Je hebt vanaf de top van de berg overigens een prachtig uitzicht op het meer, en ook tijdens de zomermaanden is het sterk aan te raden de kabelbaan naar de top te nemen!

Is Bohinj makkelijk te bereiken vanuit Bled?

Het Meer van Bohinj ligt ongeveer 25 km van Bled, dus de twee meren liggen erg dicht bij elkaar! De bus is hiervoor het makkelijkst indien je niet over een auto beschikt. Doordeweeks kost een buskaartje €3,70, en in het weekend €1,30. Je kunt ook de trein van Bled naar Bohinj pakken, maar deze stopt in het dorpje Bohinjska Bistrica, dat 7 km van het meer ligt. De treinkosten zijn 2,40 en is dus goedkoper doordeweeks maar duurder in het weekend. Voor de meer actief ingestelde toeristen is het ook mogelijk om een fiets te huren. Er zijn namelijk goede fietspaden tussen Bohinj en Bled!

Is het mogelijk te kamperen bij het Meer van Bohinj?

Er zijn maar twee campings in Bohinj. Eentje is direct aan het meer: Camp Bohinj. De ander is in het dorpje Bohinjska Bistrica, waar de trein stopt. Deze heet Camping Danica. Beide kampen kosten rond de 20 euro per persoon per avond, afhankelijk van in welke zone je staat en hoe lang je blijft.

Wat zijn de beste wandelroutes bij Bohinj?

Hou je van wandelen en hiken? Dan is Bohinj de perfecte plek voor jou. Bohinj biedt vele wandelroutes van verschillende moeilijkheidsgraden.

Wandeling rondom het meer
Vanzelfsprekend is de meest eenvoudige wandeling rond het meer. Eenvoudig, maar niet minder belonend! Er loopt slechts aan één kant van het meer een weg voor auto’s, waardoor je aan de andere kant door een heerlijk rustig bospad langs het meer kunt lopen.

De Vogelberg
De Vogelberg is ook prima te doen voor wandelingen. Wil je een echte uitdaging? Hike dan vanaf het meer naar de top. Ben je wat slechter te been, of hou je gewoon van wandelingen die niet al te intensief zijn? Neem dan de kabelbaan naar de top, en wandel over een van de vele wandelroutes boven op de berg.

De Savica waterval
Een andere niet al te intensieve uitdaging is de wandeling naar de Savica waterval (Slap Savica). Dit duurt slechts 20 – 25 minuten, maar aan het einde wordt je wel beloond met een van de mooiste watervallen van Slovenië!

Črno Jezero
Ben je op zoek naar wat intensievere wandeltochten? Črno Jezero is een populaire hike route, het meer dat de waterval van Slap Savica voedt. De zwaarste hike is waarschijnlijk naar de hogere Triglav meren. Besluit je deze zwaardere route te nemen? Dan is er zowel een eethuisje halverwege als op het einde van de route te vinden.

Slovenië-Vakantie.nl - © 2024