Fietsvakantie Slovenie Brda Wijnstreek

Fietsvakantie Slovenië

Een veelzijdig fietsland

Slovenië is voor meer dan de helft bedekt met bossen, en is daarmee een van de groenste landen van Europa. Is het dan niet heerlijk om de heerlijke boslucht op te snuiven terwijl je Slovenië verkent op de fiets?!

In de afgelopen jaren heeft Slovenië een enorme toename aan fiets populariteit gezien, mede dankzij de vele internationale successen van wielrenners Tadej Pogačar en Primož Roglič, zoals het winnen van de Tour de France. Het hele jaar door zijn er vele wielrenners op alle wegen te vinden, ongeacht of het vlakke landwegen zijn of hoge bergpassen zijn. Ook is Slovenië bezig vele nieuwe fietspaden aan te leggen, en in vele steden fietsverhuursystemen aan te leggen. Kortom, het ideale land voor een fietsvakantie!

De mooiste fietsroutes Vind fietsvakanties van 4+ aanbieders

Waarom een fietsvakantie in Slovenië?

Of je jezelf nou tot het uiterste wilt pushen door over een van de vele bergwegen van Slovenië te fietsen, of liever heerlijk langs de kust van de Adriatische Zee fietst, Fietsland Slovenië heeft voor elk wat wils. Wil je graag van de bergen genieten, maar ben je bang dat dit te zwaar is op de fiets? Overweeg dan een elektrische fiets te huren!

We hebben hier de mooiste en meest relaxte routes op een rijtje gezet, en wat praktische zaken beschreven zodat je daar zelf niet naar hoeft te zoeken. Waar moet ik op letten als fietser? Kan mijn fiets mee in de trein? Worden fietsen makkelijk gestolen? Lees snel verder, zodat je alle informatie vindt voor de perfecte fietsvakantie in Slovenië!

Uitgelichte aanbieders met fietsvakanties


Top 3 fietsvakanties naar Slovenië

Welke fietsroutes zijn populair in Slovenië?

Ga je voor een fietsvakantie naar Slovenië? Dan heb je vele verschillende regio’s om uit te kiezen. Lekker rustig langs de Adriatische zee fietsen terwijl je de prachtige Sloveense kuststeden bezichtigt, of fiets je toch liever door de indrukwekkende bergen van Nationaal Park Triglav? Hieronder vind je een overzicht van de populairste fietsroutes van Slovenië.

De Parenzana

De Parenzana is veruit de populairste fietsroute van Slovenië, maar van oorsprong was dit helemaal geen fietspad. De Parenzana was namelijk van oorsprong een treintraject van Triëst (IT) naar Poreč (HR), waar tussen 1902 en 1935 een trein reed. De naam is een afgeleide van Parenzo, de Italiaanse naam voor Poreč, maar wordt in Slovenië ook wel Porečanka genoemd. De Parenzana was een essentieel onderdeel van de ontwikkeling van de Sloveense kust.

Honderd jaar na de opening, in 2002, begonnen er gesprekken om het traject te vernieuwen en in 2008 was er dan ook 80km van de originele 123 km vernieuwd. Het traject, dat nu een fietspad is geworden, wordt ook wel de route van gezondheid en vriendschap genoemd (Pot zdravja in prijateljstva).

De Parenzana is ideaal als je een heerlijk relaxte fietsvakantie wilt met niet te veel uitdaging. Het hoogste punt is dan ook maar 300m. Je kunt hier heerlijk van de Mediterrane landschappen genieten, met de Adriatische Zee altijd in de buurt. Met deze route doe je ook alle Sloveense kuststeden aan, waarbij Piran het echte hoogtepunt is. Ook zijn er bij Piran de unieke zoutpannen te vinden, waar er nog op een traditionele manier zout wordt gewonnen. Kortom: de formule voor een perfecte fietsvakantie in Slovenië!

Parenzana brug

Vršič en Nationaal Park Triglav

Wil je de mooiste berglandschappen van Slovenië zien? Dan is Nationaal Park Triglav de place-to-be voor jou! In het zuiden van Nationaal Park Triglav vind je de Soča vallei. Hier kun je heerlijk naar door de velden langs de mooiste rivier van Slovenië fietsen: de Soča naast het natuurschoon wat hier te vinden is, zoals de Tolminka Kloof en De Kozjak waterval, zijn er ook interessante geschiedkundige dingen te bezichtigen, zoals de Eerste wereldoorlog Loopgraven van Kolovrad en de Napoleon brug.

In het oosten van Nationaal Park Triglav vind je het Meer van Bled en het Meer van Bohinj. Deze Wereldberoemde smeltwatermeren zijn de populairste bestemmingen van Slovenië, en zijn verbonden met erg goede fietspaden.

Wil je een echte fietsuitdaging? Fiets dan over de 1611 meter hoge Vršič bergpas. Deze bergpas met zijn iconische 50 haarspeldbochten is erg populair onder fietsers, en gaat dwars door Nationaal Park Triglav. Op deze bergpas zijn ook meerdere bezienswaardigheden te vinden, zoals de bron van de Soča rivier en de Russische kapel.

fietsen over de Soca rivier

Fietsen in Ljubljana

Ljubljana begint zich in de afgelopen jaren meer en meer te ontwikkelen als fietsstad. Er worden steeds meer fietsenstallingen geplaatst, er wordt meer en meer plaatsgemaakt voor fietspaden en je ziet de afgelopen jaren een enorme toename van mensen die de fiets verkiezen boven de auto.

Wil je binnen Ljubljana een iconische route fietsen? Fiets dan langs het pad van herinnering en broederschap, ofwel Pot Spominov in Tovarištva.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Slovenië verdeeld door Italië en Duitsland, en viel Ljubljana onder het gezag van de Italianen. Om de stad af te snijden van de partizanen die zeer actief waren in Slovenië, bouwden de Italianen een hek met prikkeldraad om de stad heen. Dit hek heeft er iets meer dan drie jaar gestaan tot de bevrijding.

Doordat dit hek een schaduw werpt over de geschiedenis van Ljubljana, werd er door de Socialistische regering van Joegoslavië besloten een pad in te richten op de plaats waar het hek had gestaan. Langs het gehele 32,5 km lange pad zijn gedenkstenen, informatieborden en wegwijzers te vinden.  Tevens zijn er 7400 bomen van 49 verschillende soorten langs het pad gepland, wat nu deels de reden is dat het is aangewezen als natuurmonument.

Veel gestelde vragen over fietsen in Slovenië

Wat moet ik meenemen voor mijn fietsvakantie naar Slovenië?

Fietslichten
Ongeacht of je alleen overdag fietst of ook ’s avonds, het hebben van een fietslicht wordt sterk aangeraden. Zo zijn er bijvoorbeeld fietstunnels die niet verlicht zijn. Ook wordt het eerder donker in Slovenië dan in Nederland, dus ook voor in de buitenlucht is een fietslicht handig om niet overvallen te worden door de avond.

ID of paspoort
Veel fietsroutes die worden aangeboden door reisorganisaties, betreffen meerdere landen, dus het is erg belangrijk dat je ten alle tijde kunt identificeren

Zonnebrand
Zomers in Slovenië, vooral aan de kust, hebben een erg sterke zon die veel aanwezig is. Het is dus erg belangrijk om je altijd goed in te smeren.

Voldoende water
Naast dat je veel blootgesteld wordt aan de zon, is het ook enorm warm in de zomer in Slovenië. Zorg dus dat je altijd voldoende water bij je hebt!

Welke reisorganisaties bieden fietsvakanties aan naar Slovenië?

Fietsvakanties naar Slovenië worden aangeboden door o.a. Eigenwijze Reizen, Fietsrelax, Natuurlijke Reizen en Fitál.

Wat zijn populaire regio’s om te fietsen in Slovenië?

Het kustgebied is veruit  het populairste in Slovenië voor recreatieve fietsers, maar ook Nationaal Park Triglav is heel erg populair. Tevens zien de wegen langs de rivieren de Mur en Drau een enorme toename aan populariteit onder fietsers.

Moet ik vrezen voor diefstal van mijn fiets?

Slovenië staat in de top 10 veiligste landen van de wereld, en de kans op diefstal is erg laag. Veel mensen laten dan ook vaak hun auto achter met open ramen, omdat er toch nooit gestolen wordt. Echter is voorkomen altijd beter dan genezen, dus zet wel gewoon altijd je fiets op slot, of leg je fiets aan een ketting, zodat je het niet over jezelf afroept.

Kan ik de fiets meenemen in de trein?

Het is mogelijk de fiets mee te nemen in de trein, maar je betaalt hier wel €1,50 voor per rit, ongeacht de afstand. Voor een e-bike betaal je €3,00 in de trein. Koop je een kaartje om je fiets mee te nemen in de trein? Gooi deze dan niet weg, want je kaartje is ook geldig voor de terugweg. Zo voorkom je dubbele kosten!

Verhuren ze elektrische fietsen in Slovenië?

Veel delen van Slovenië zijn erg pittig om doorheen te fietsen vanwege de heuvels, en dus is een elektrische fiets erg handig voor mensen die wel een fietsvakantie willen, maar bang zijn dat sommige delen van Slovenië iets te veel gevraagd zijn. E-bikes zijn tegenwoordig op veel plaatsen te vinden, waardoor de bergen en heuvels ook toegankelijk worden voor mensen die geen topsport conditie hebben!

Welke maanden zijn het beste voor een fietsvakantie in Slovenië?

De maanden mei tot oktober zijn het beste om Slovenië te bezoeken. Buiten deze maanden kan het gaan vriezen in Slovenië, en is de kans op neerslag veel groter. Ook is vanaf mei de meeste sneeuw verdwenen, zodat dit geen hinder oplevert tijdens het fietsen.

Slovenië-Vakantie.nl - © 2024