Maribor stad

Maribor bezoeken

Wijn en cultuur aan de Drava

Aan de rivier de Drava ligt de stad Maribor in het oosten van Slovenië, vlakbij de Oostenrijkse grens in de Sloveense Stiermarken. Deze stad is qua grootte de tweede stad van het land en staat bekend om haar wijncultuur. Zoals vaak het geval is in de meeste landen, vormt de tweede stad van het land een complete tegenpool voor de hoofdstad. Wil je meer weten over de wijncultuur met heerlijke proeverijen, de geschiedenis van de stad en welke plekken je niet mag missen tijdens je bezoek aan Maribor? Lees dan snel verder!

Tweede stad van Slovenië Oudste wijnstok ter wereld

Op tweede stad van Slovenië aan de rivier de Drava

Waar in Ljubljana een gezellig klein riviertje door de stad stroomt dat soms bijna doet overkomen als een Nederlandse gracht, stroomt er door Maribor een veel grotere hoofdrivier, de Drava (of in andere talen de Drau). De stad komt soms bijna Duits over, en de boulevard langs de Drava doet wel eens denken aan de vele boulevards langs de Rijn. Dit is een vrij uniek iets, daar waar zulke brede rivieren met uitnodigende terrassen bijna niet voorkomen in Slovenië. Ondanks dat er hier veel bier wordt geschonken, is het eigenlijk wijn dat centraal staat door de oudste wijnstok ter wereld die je in Maribor vindt.

Maribor en haar wijncultuur

Aan de rivier bevindt zich het Oude Wijnhuis, waar zich de oudste wijnstok ter wereld bevindt die nog vruchten draagt! Deze 400 jaar oude wijnstok is dan ook opgenomen in het Guinness Book of Records. Deze eeuwenoude recordbrekende wijnstok is echt niet de enige bezienswaardigheid in Maribor op het gebied van wijn. In Maribor bevindt zich ook de Vinag wijnkelder. Deze kelder heeft een oppervlakte van 20.000 m2, heeft een lengte van 2 km en bevat 5.5 miljoen liter wijn! Erg gaaf om te bezichtigen dus.

Zametovka wijnstok Maribor

Een prachtige binnenstad

Verder beschikt Maribor over een prachtige historische binnenstad. Delen van de middeleeuwse stadsmuur staan nog compleet overeind, met een paar torens die nog volledig in tact zijn: de toren des oordeels, de watertoren en de Joodse toren.

In het midden van de binnenstad vind je het stadsplein van Maribor, met een kenmerkend pestmonument in het midden van het plein. Het stadhuis bevindt zich tevens aan dit plein, geflankeerd door mooie gebouwen. Verderop in de binnenstad vind je het kasteel van Maribor, met vlak ernaast de Franciscaanse basiliek. Tevens bevindt zich de op een na oudste synagoge van Europa zich in Maribor, die aan het water te vinden is.

pestmonument van Maribor

Cultureel Centrum Pekarna

Bent u geïnteresseerd in alternatieve kunst en cultuur? Bezoek dan het Pekarna gebied aan de andere kant van de rivier! Net als Metelkova in Ljubljana, heeft ook dit een militaire geschiedenis.

Oorspronkelijk stonden hier twee bakkerijen en een warenhuis die puur dienden als militaire voorzieningen in de tijd van Oostenrijk-Hongarije. Pekarna betekent dan ook bakkerij. In de tijd van Joegoslavië werd het gebied echter omgetoverd tot militair ziekenhuis. Na de val van Joegoslavië is het gebied gekraakt en omgetoverd tot cultureel centrum. In dit culturele centrum zijn vaak kunstexposities te vinden, en vaak worden er concerten of feesten gegeven. Tevens bevindt zich hier nog steeds een standbeeld van de voormalig leider van Joegoslavië: Josip Broz Tito.

De meest gestelde vragen over het bezoeken van Maribor

Hoe kom ik in Maribor vanuit Ljubljana

Er is zowel een trein als bus verbinding van Ljubljana naar Maribor. De trein kost rond de 14 euro, en doet er tussen de 2 en 2,5 uur over, afhankelijk van welke trein je neemt. De bus doet er iets minder dan 2 uur over en kost €11,30 doordeweeks en €2,80 in het weekend. Nomago is hiervoor de beste vervoerder.

Is het mogelijk om op de rivier bij Maribor te varen?

Dit is zeker mogelijk. Waar veel rivieren in Slovenië erg wild en onbevaarbaar zijn, is dit bij de Drava rivier niet het geval. Ook is het erg goedkoop om een tocht met de boot op de Drava te maken. De prijzen zijn rond de 5 euro voor 45 minuten.

Is het mogelijk om vanuit Nederland naar Maribor Airport te vliegen?

Hoewel Maribor het op een na grootste vliegveld van Slovenië heeft en als internationaal vliegveld wordt bestempeld, wordt het momenteel niet gebruikt voor commerciële vluchten. Het wordt momenteel vooral gebruikt door vliegscholen voor trainingsdoeleinden.

Is er een wintersportgebied in de buurt van Maribor?

Ondanks dat er slechts heuvels rond Maribor te vinden zijn, is het een populair wintersportgebied. Dit wintersportgebied heet Pohorje. Er is 24 km aan blauwe pistes aanwezig, 13 km aan rode pistes en 5 km aan zwarte pistes. Het hoogste punt is 1327 meter. Er zijn veel verschillende tickets beschikbaar, van dag- tot week-tickets en elke andere hoeveelheid dagen ertussen, tot seizoenstickets.

Seizoenstickets kosten normaal €550, maar hoe eerder je ze koopt hoe goedkoper. Koop je ze voor april, dan kost het bijvoorbeeld maar €430. De goedkoopste dagtickets zijn 23 euro.

Zijn er andere steden in de buurt van Maribor die leuk zijn om te bezoeken?

Binnen Slovenië zijn Ptuj en Celje leuke steden in de buurt om te bezoeken, en buiten de landsgrenzen zijn Graz in Oostenrijk en Zagreb in Kroatië leuke stedentrips vanuit Maribor.
Hieronder zie je een overzicht van de vervoersprijzen:

Celje
Bus doordeweeks: €5,70, reistijd 1 uur en drie kwartier
Bus weekend: €1,40, reistijd 1 uur en drie kwartier
Trein: €6,20, reistijd 1 uur

Ptuj
Bus doordeweeks: €3,30 reistijd 3 kwartier
Bus weekend: €1,30 reistijd 3 kwartier
Trein: €5,40, reistijd 3 kwartier

Graz
Bus doordeweeks: 8 – 15 euro, reistijd 1 uur
Trein: €15,50, reistijd 1 uur

Zagreb
Bus doordeweeks: 10 – 16 euro, reistijd ongeveer 2 uur

Slovenië-Vakantie.nl - © 2024