Havenstad Koper in Slovenië

Koper bezoeken

De Sloveense toegangsweg naar zee

Koper is gelegen aan de Sloveense kust en is de havenstad van Slovenië. Koper beschikt over een Italiaanse erkende minderheid, en heeft ook een tweede Italiaanse naam: Capodistria.  Net als vele andere Sloveense steden, waren het de Romeinen die hier de eerste nederzetting maakten genaamd Capris, daar waar ze het eiland Insula Caprea hadden genoemd, ofwel Geiteneiland. Lees op deze pagina meer over de geschiedenis van de stad, het Italiaanse karakter en de vind de mooiste plekken die je kunt bezoeken in de Sloveense stad Koper!

Mooie binnenstad Genieten aan zee

De havenstad Koper: Van eiland naar het vaste land

De stad maakt momenteel deel uit van het vasteland, maar was vroeger een los eiland. Pas in 1827 werd er een connectie gemaakt tussen het eiland en het vaste land, en werd de zee rondom de connectie in zoutwinningsvelden veranderd. Echter is er in de 20e eeuw gestopt met de zoutwinning hier, en werden de zoutvlaktes veranderd in een polder. Nu zijn ook de polders volgebouwd, en is het de 5e grootste stad van Slovenië.

De geschiedenis van Koper

Over het ontstaan van Koper bestaat een interessante legende. Lang geleden, was er een conflict tussen de Griekse goden Poseidon en Athena. Athena, de godin van wijsheid, was gevlucht naar de huidige locatie van Koper na een felle ruzie met Poseidon, god van de zee. Hier brak vervolgens een gevecht uit tussen de twee goden, waarbij het schild van Athena in het water viel. Dit schild werd uiteindelijk het eiland van Koper. De naam van het schild was Aegida, wat ook de naam van het eiland was voor een bepaalde tijd. De Venetianen hadden Koper het langst in handen, die het Capo d’Istria hadden genoemd.

Loza palace in Koper

Een Italiaans uiterlijk

Zodra je Koper betreedt, zal je al snel verliefd worden op het Italiaanse karakter van de stad met zijn smalle straatjes. In het hart van de stad vind je het Praetoriaanse paleis, dat tegenwoordig dienst doet als stadhuis. In het midden van dit mooie gebouw prijkt trots de Venetiaanse gevleugelde leeuw, die duidelijk weergeeft wie het paleis gebouwd heeft. Niet ver van dit plein bevindt zich ook de zee. In de afgelopen jaren heeft Koper flink geïnvesteerd in de kustlijn, en het resultaat mag er zijn.

Je kunt nu heerlijk wandelen langs het water en plaatsnemen op een van de vele bankjes en genieten van het uitzicht. Ook heeft Koper een nieuw strand geopend aan de rand van de stad waar je een heerlijke duik in de zee kunt nemen.

Praetorian Palace in Koper
Hoe is koper te bereiken vanaf Ljubljana?

Vanaf Ljubljana rijdt er zowel een bus als trein naar Koper. De trein kost €12,40 uur en doet er ongeveer €2,5 uur over. De bus kost €9,30 doordeweeks en €2,40 in het weekend, en doet er tussen de €1,5 en €2,5 over van Ljubljana naar Koper, afhankelijk van het tijdstip.

Zijn Piran en Izola makkelijk te bereiken vanaf Koper?

Koper is een mooie bruisende kuststad, maar Piran is echt de parel aan de kust, en dus een must-visit! Tevens is Izola ook een erg populaire gezellige badplaats die niet mag ontbreken als je deze steden bezoekt. Koper, Izola en Piran liggen erg dicht bij elkaar en zijn goed verbonden door een busdienst, die slechts twee euro kost.

Is Triëst makkelijk te bereiken vanaf Koper?

Triëst ligt dusdanig dicht bij Koper, dat er zelfs een Sloveense bus tussen de twee steden rijdt. De busrit van Koper naar Triëst doet er slechts een kleine drie kwartier over, en kost €4,40.

Is Kroatië makkelijk te bereiken vanaf Koper?

Koper ligt vrij dichtbij Kroatië, en Flixbus biedt dan ook een paar directe buslijnen aan, naar Pula met zijn mooie Romeinse amfitheater en naar Rovinj, wat een prachtig stadje is gebouwd op een schiereiland. de bus van Koper naar Pula kost 13 euro en doet er 2 uur en een kwartier over, daar waar de bus van Koper naar Rovinj 11 euro is en er anderhalf uur over doet.

Slovenië-Vakantie.nl - © 2024