Zicht op Koper in Slovenië

Koper in Slovenië bezoeken: Italiaanse sferen en mooie bezienswaardigheden in deze Sloveense kustplaats

De Sloveense toegangsweg naar zee

Koper is gelegen aan de Sloveense kust en is de belangrijkste havenstad van Slovenië. Koper beschikt over een Italiaanse erkende minderheid en wordt daarom soms ook bij de Italiaanse naam genoemd: Capodistria. De stad was dan ook voor lange tijd een Italiaanse stad. Pas na de Tweede Wereldoorlog viel de stad onder Joegoslavië en maakte het deel uit van de Socialistische Republiek Slovenië.

De stad maakt momenteel deel uit van het vasteland, maar het huidige uiterlijk is vrij recent. Vroeger was Koper namelijk een los eiland. Het waren de Romeinen die hier de eerste nederzetting maakten op maakten, genaamd Capris. Het eiland zelf hadden ze Insula Caprea genoemd, ofwel Geiteneiland. Pas in 1827 werd er een verbinding gemaakt tussen het eiland en het vasteland, en werd de zee rondom de connectie in zoutwinningsvelden veranderd. In de 20e eeuw zijn ze hier echter gestopt met de zoutwinning en werden de zoutvlaktes veranderd in een polder. Nu zijn ook de polders volgebouwd, en is het de 5e grootste stad van Slovenië.

Zodra je Koper betreedt, zal je al snel verliefd worden op het Italiaanse karakter van de stad en de Venetiaanse architectuur met zijn smalle straatjes. Lees op deze pagina alles over welke bezienswaardigheden er in deze knusse straatjes verborgen liggen, wat er in de buurt van Koper te doen is, wat de beste stranden zijn en waar je het best kunt overnachten in de stad Koper!

Mooie binnenstad Genieten aan zee

De legende van Koper

Over het ontstaan van Koper bestaat een interessante legende. Lang geleden was er een conflict tussen de Griekse goden Poseidon en Athena. Athena, de godin van wijsheid, was gevlucht naar de huidige locatie van Koper na een felle ruzie met Poseidon, god van de zee. Hier brak vervolgens een gevecht uit tussen de twee goden, waarbij het schild van Athena in het water viel. Dit schild werd uiteindelijk het eiland van Koper. De naam van het schild was Aegida, wat ook de naam van het eiland was voor een bepaalde tijd. De Venetianen hadden Koper het langst in handen, die het Caput Histriae ofwel Capo d’Istria hadden genoemd en de stad het administratieve centrum van Istrië hadden gemaakt. Tegenwoordig wordt dit door de Italiaanse minderheid simpelweg Capodistria genoemd.

De top 10 bezienswaardigheden in Koper

De Muda stadspoort van Koper in Slovenië

#1: De Muda stadspoort

Gebouwd in 1516, is de Mudapoort niet zomaar een oude poort; het is de enige overlevende van Koper’s oorspronkelijke twaalf stadspoorten. Toen Koper nog een versterkt eiland was, was dit de hoofdingang – bewaakt door het inmiddels verdwenen Leeuwenkasteel – waar kooplieden, zeelui en misschien zelfs een piraat of twee tol betaalden om de stad binnen te komen. Vandaag de dag is het jouw ticket naar een Venetiaans getinte middeleeuwse wereld.

Als je onder het door de zon getekende wapenschild doorloopt, voel je de sfeer veranderen. De bruisende havenstad verdwijnt en plots omring je je met kasseien, bloemrijke balkons en het gezellige geklets van cafégangers. Aan de andere kant ligt Prešerenplein, een plek waar barokke elegantie en ontspannen kustvibes samenkomen. Bestel een kava (koffie) in een nabij café en verbeeld je hoe Venetiaanse edelen, zouthandelaren en misschien zelfs Vittore Carpaccio zelf hier ooit passeerden.

De Da Ponte fontein op het Prešerenplein van Koper in Slovenië

#2: De Da Ponte fontein op het Prešerenplein

Op het sfeervolle Prešerenplein, of Prešernov trg in het Sloveens, staat de Da Ponte Fontein  –  een barokke schat die je meteen naar het Venetië van de 17e eeuw transporteert. Gebouwd in 1666 als sluitstuk van een oud aquaduct, combineert deze fontein praktische historie met artistieke pracht. De stenen boog, geïnspireerd op de Rialtobrug in Venetië, omlijst vier mysterieuze waterspuwende gezichten, perfect voor een levendige Instagram-foto.

Omringd door zuilen met adellijke wapens, waaronder het embleem van de Da Ponte-familie, ademt het plein hier grandeur uit vervlogen tijden. Wist je dat deze fontein tot 1898 drinkwater leverde? Nu is het een ontmoetingsplek waar geschiedenis en modern leven botsen.

Het Praetorian paleis aan het Titoplein van Koper in Slovenië

#3: Het Titoplein en het Praetorian paleis

Het Titoplein, of Titov Trg in het Sloveens, is het centrale plein van Koper en genoemd naar de oude leider van Joegoslavië: Josip Broz Tito. Bij dit plein zal je de mooiste gebouwen van de stad vinden. Een van de gebouwen die het meest in het oog springt aan dit plein is het Praetorian paleis. Dit paleis is in de 15de eeuw gebouwd onder Venetiaanse bestuur en straalt Gotisch-Renaissance grandeur uit: kantelen op het dak, sierlijke wapenschilden en een standbeeld van Vrouwe Justitia dat waakt vanaf de portiek. De versierde platen op de gevel zijn als een middeleeuws prikbord vol verhalen over vroegere machthebbers. Wandel binnen bij het Toeristeninformatiekantoor op de begane grond voor gratis tips of doe een rondleiding. Je glipt binnen in de burgemeesterskamer, een sprookjesachtige trouwzaal en een oude apotheek die tijdloos aanvoelt. Mis de raadzaal niet – hier worden Koper’s belangrijke beslissingen nog steeds genomen, onder glinsterende Venetiaanse kroonluchters. Na een bezoek aan het paleis moet je zeker even een bezoek aan de overkant brengen, bij het Palazzo della Loggia. Hier zit namelijk tegenwoordig een café gevestigd, Golden Loggia Koper, waar je heerlijk kunt ontspannen met een prachtig uitzicht op het Praetorian paleis.

De Kathedraal en de klokkentoren van koper en Palazzo della Loggia aan het Titoplein in Slovenië

#4: De Kathedraal van Maria-Tenhemelopneming en de klokkentoren van Koper

De Kathedraal van Maria-Tenhemelopneming, of Stolnica Marijinega vnebovzetja in het Sloveens, vind je eveneens op het Titoplein in het centrum van Koper en is gebouwd in de 11e eeuw. De kathedraal combineert de schoonheid van gotische fundamenten met renaissance-elementen, dankzij eeuwenlange verbouwingen. Binnen wachten schatten zoals het schilderij Heilig Gesprek van de Venetiaanse schilder Vittore Carpaccio (ja, de man die het gerecht carpaccio inspireerde!) en de marmeren grafsteen van Sint-Nazarius, de beschermheilige van de stad. Ook vind je in de kathedraal een gigantisch orgel, het grootste van Slovenië, dat de ruimte vult met melodieën die je kippenvel bezorgen.

Naast de kathedraal staat de 54 meter hoge klokkentoren van de stad, die vroeger onderdeel was van een Romeins fort. Tegenwoordig biedt deze stadstoren een workout met beloning: beklim de 204 treden voor een 360° panoramisch uitzicht op 43 meter hoogte, vanwaar je de Adriatische Zee en op heldere dagen zelfs de Alpen kunt zien. Onderweg naar boven passeer je informatiepanelen met verhalen over het verleden van de toren—zoals zijn rol als verdedigingspost en de oudste nog werkende klok van Slovenië uit 1333, die nog steeds over de stad galmt. Kaartjes zijn een koopje op €3,50 voor volwassenen, en de klim is te doen—neem gewoon je tijd en laat de geschiedenis je afleiden van de brandende kuiten.

Het Barbabianca paleis van Koper in Slovenië

#5: Het Barbabianca paleis 

Als je vanaf het Tito plein het knusse Čevljarska Ulica inloopt, zal je in één van de zijstraatjes het Barbabianca paleis uit de 18de eeuw aantreffen. Gebouwd in 1710 voor de aristocratische familie Gravisi-Barbabianca, straalt dit paleis pure elegantie uit. De prachtige gevel is een waar kunstwerk. Kijk goed en je ziet de typisch Venetiaanse flair vermengd met barokke dramatiek, een kenmerk van de Istrische architectuur. Binnen wacht nog meer magie: een plafond beschilderd met Apollo op een strijdwagen door Giuseppe Lorenzo Gatteri, en stucwerk trappen die fluisteren over 19e-eeuwse adel.

Maar het wordt nog leuker—dit is géén stoffig museum! Vandaag bruist het paleis van creativiteit als de Muziekschool van Koper. Stel je voor: studenten die piano oefenen in kamers vol portretten van koningen en keizers. De grote zaal, ooit dé plek voor aristocratische feesten, organiseert nu intieme concerten waar klassieke melodieën door de lucht zweven.

Taverna koper aan het Carpaccioplein van Koper in Slovenië

#6: De Taverna aan het Carpaccioplein: de zoutopslag langs de haven

De Taverna van Koper met zijn boogvormige stenen muren was vroeger de zoutopslag voor al het zout dat net buiten Koper werd gewonnen.  Vanuit dit gebouw werd het zout op de handelsschepen geladen, en door de Venetianen verder verspreid en verhandeld. Maar stap binnen en je ziet: dit is geen museum. Overdag is het een relaxed plekje om gotische architectuur te bewonderen. ’s Avonds? Dan verandert het in een levendig decor voor o.a. openluchtconcerten. Een openluchtconcert met de Middellandse Zee op de achtergrond, als dat geen Summer-vibes geeft?! Tegenwoordig is de belangrijkste haven naar een ander deel van de stad verhuisd, en vind je hier alleen de gezellige jachthaven.

Ook op het naastgelegen Carpaccioplein, of Carpacciov trg in het Sloveens, kan je heerlijk genieten. Omringd door pastelkleurige Venetiaanse gebouwen en de iconische Zuil van Sint Justina (een knipoog naar Koper’s rol in de Slag bij Lepanto in 1571), is dit hét plein voor een koffie of gelato terwijl je de maritieme charme opsnuift .

Rotunda sv. Elija in Koper Slovenië

#7: Rotunda sv. Elija

Verstopt in de kronkelende straatjes van Koper’s betoverende oude stad ligt de Rotunda sv. Elija (Rotunda van Sint-Elijah), een verborgen parel die verhalen fluistert over het rijke verleden van Slovenië . Dit is het oudste gebouw van Koper en een must-see voor geschiedenisliefhebbers én nieuwsgierige ontdekkers!

Oorspronkelijk gebouwd in de 6e eeuw als doopkapel, heeft deze rotunda van alles meegemaakt: van vroeg-christelijke rituelen tot Barokke make-overs. De ruige, ongepleisterde muren van grijs zandsteen en het kegelvormige dak geven het een mystieke, sprookjesachtige sfeer. Wist je dat er onder de vloer een oud doopbad ligt waar baby’s tot de 14e eeuw volledig ondergedompeld werden? Ja, dat was hier de traditie!

Maar er is meer! Na een recente opknapbeurt (van 2022 tot 2024) straalt de rotunda weer als nooit tevoren. Binnen wachten iconen van Koper’s heiligen, geschilderd door de bekende kunstenaar Pavel Orlando, en subtiele bloemige fresco’s uit de Renaissance in de boogvensters. De renovatie heeft haar rauwe, middeleeuwse karakter bewaard – denk aan onregelmatige stenen en zichtbare lagen geschiedenis die je bijna kunt aanraken.

Rotunda Janeza Krstnika in Koper Slovenië

#8: Rotunda Janeza Krstnika

Naast de imposante Kathedraal van de Hemelvaart in het hart van Koper vind je de Rotunda van Johannes de Doper (of Rotunda Janeza Krstnika) die hier al sinds 1317 staat. Oorspronkelijk maakte de rotunda deel uit van een doopkapel complex. Zijn eenvoudige maar opvallende ontwerp verraadt gotische roots. Kijk omhoog bij de ingang: boven de deur zie je twee gedetailleerde reliëfs in de steen – één van Johannes de Doper, de beschermheilige van Koper, en één van de iconische Venetiaanse leeuw.  De klokkentoren, gevormd als een traditionele preslica (spinrok), geeft de rotunda een speels silhouet, waar spiritualiteit en middeleeuws dagelijks leven samenkomen.

Pokrajinski muzej Koper in Slovenië

#9: Pokrajinski muzej Koper

Het Regional Museum Koper, of Pokrajinski muzej in het Sloveens, is een must-visit vanwege drie redenen: je waant je in de Renaissance en Venetiaanse periode van Koper, ontdekt unieke vondsten uit de prehistorie en Romeinse tijd, en geniet van de prachtige museumtuin (lapidarium). Gevestigd in het 17e-eeuwse Belgramoni Tacco-paleis, toont het museum adellijke wapens, schilderijen, wapens, renaissance beelden, antieke muziekinstrumenten en exposities over recente geschiedenis, zoals de grensbepaling tussen Joegoslavië en Italië.

Opgericht in 1911, groeide het na de Tweede Wereldoorlog uit tot een regionaal museum en beslaat het nu zeven gemeenten. Sinds 1981 zijn er vernieuwde collecties te zien, waaronder archeologische, kunsthistorische en moderne geschiedenis afdelingen. Het museum heeft ook een dependance in Ilirska Bistrica en een galerij voor wisselende exposities.

Tijd voor een pauze? De lapidarium tuin van het museum is een serene oase met eeuwenoude stenen reliëfs. Bonus: ze organiseren het hele jaar door openluchtconcerten en evenementen!

Žusterna Beach bij Koper in Slovenië

#10: Žusterna Beach

Het Žusterna strand geldt als de belangrijkste kustlocatie bij Koper. Hoewel Koper tot de grootste steden van het land behoort, biedt dit strand verrassend veel rust. Dankzij de uitgestrekte omvang en de ligging aan de stadsrand blijft het er relatief relaxed. Recentelijk onderging het gebied een grondige opknapbeurt, wat resulteerde in een frisse, eigentijdse uitstraling. Bezoekers vinden er ruim opgezette lig zones, voldoende sanitair, comfortabele zitplekken, natuurlijke schaduwplekken onder bomen en uitgebreide parkeervoorzieningen – kortom, alle faciliteiten voor een zorgeloze dag aan het water.

Een extra pluspunt van de locatie? Het biedt een adembenemend panorama over het historische hart van Koper! Bovendien zorgt infrastructuur vernieuwing voor een serene sfeer: een nieuwe tunnel in de nabije heuvel leidt verkeer tussen Koper en Izola ondergronds, terwijl de oude kustweg nu grotendeels autovrij is. Hierdoor overheersen de geluiden van kabbelend water en zacht ruisende bladeren, in plaats van verkeerslawaai. Ideaal om volledig tot rust te komen!

Verken Izola en Piran: de andere Venetiaanse havensteden in de buurt van Koper

Ondanks dat de Sloveense kuststrook slechts 47 km lang is, heeft het Sloveense kustgebied zeer veel te bieden. De kust mag dan ook zeker niet ontbreken tijdens een rondreis door Slovenië en een bezoek aan Koper is dan ook zeer eenvoudig te combineren met de andere bezienswaardigheden bij de Adriatische zee. De twee andere Sloveense kustplaatsen met Venetiaanse invloeden zijn Izola en Piran. Piran is hiervan veruit het populairst. Het heeft dan ook echt een sprookjesachtige uitstraling. Het is namelijk gebouwd op een schiereiland met een torentje en oud kerkje op de punt ervan, en een grote majestueuze kerk die in het midden van Piran boven de stad uit torent. Ook heeft de stad nog een grote oude stadsmuur en een prachtig Venetiaans plein in het midden van de stad.

Tussen Piran en Koper ligt Izola. Izola is een stuk rustiger en kleinschaliger dan Piran en je zult hier veel meer locals treffen dan toeristen. Ook hier tref je smalle straatjes en mooie Venetiaanse gebouwen, maar in Izola staan de stranden echt centraal, je vindt in en rondom Izola namelijk de mooiste stranden van Slovenië. Zo is Simonov Zaliv het populairste strand van Izola, maar vind je in natuurpark Strunjan, net buiten Izola, de mooiste stranden. Hiervan zijn Bele Skale en Mesečev Zaliv het mooist, vanwege hun spectaculaire kliffen.

Andere interessante plekken in de omgeving van Koper

Koper heeft de perfecte ligging als uitvalsbasis voor verschillende uitstapjes, doordat er in elke windrichting wel iets te vinden is. Een dagtrip naar Postojna is hiervan het populairst, waar je de grotten van Postojna zult vinden en het Predjama kasteel, een van de spectaculairste kastelen van Slovenië! Doordat deze twee bezienswaardigheden dicht bij elkaar liggen, is het aan te raden een combiticket hiervoor te kopen. Wil je meer grotten zien? Bezoek dan ook de nabijgelegen UNESCO grotten van Škocjan.

Terwijl Koper zelf ook veel wijn verbouwd, genaamd Vinakoper, zijn er ook vele andere omgevingen in de buurt waar ze wijn verbouwen, waarbij de Vipava vallei het dichtstbij is. Deze vallei heeft naast de uitgestrekte wijnvelden ook vele pittoreske plaatsjes, waardoor het ook een aantrekkelijk gebied is voor fietsvakanties en wandelvakanties. Maar ongeacht de reden, voor wijnliefhebbers is dit deel van Slovenië een echt paradijs!

Of je nu de mooiste grotten van Slovenië wilt bezoeken, wilt genieten in een van de vele wijnregio’s in de buurt of misschien zelfs een uitstapje wilt maken naar de Soča vallei in het Triglav Nationaal Park, al deze plekken liggen op minder dan twee uur rijden van Koper waardoor de stad de perfecte uitvalsbasis voor uitstapjes is tijdens een vakantie in Slovenië!

De beste accommodaties in Koper

Hotel Aquapark Žusterna bij Koper in Slovenië

Hotel Aquapark Žusterna

Hotel Aquapark Žusterna, dat gelegen is aan de Adriatische Zee en op 1,5 km van het centrum ligt, combineert ontspanning met waterpret. Het biedt 124 kamers, waaronder familiekamers en suites, met airco, satelliet-tv, minibar en badkamer (sommige met zeezicht). Het aquapark, het grootste aan de Sloveense kust (1.200 m²), heeft binnen- en buitenbaden: golfslagbad, massagebaden met onderwatermassages, glijbaan, whirlpools en kinderbaden. Het hele jaar zijn binnenbaden met verwarmd zeewater beschikbaar. Wellnessfaciliteiten omvatten sauna’s, Turks stoombad, solarium, fitness en massages. Kinderen kunnen spelen in een speelbad, speeltuin en gamesruimte. Het hotelstrand ligt op 50 m, het stadsstrand op 800 m. In het arrangement zijn accommodatie (minimaal 2 nachten), 2 dagelijkse toegangen tot het aquapark, wifi en parkeren inbegrepen.

Vind de beste prijzen

Hotel Grand Koper

Het 4-sterren Hotel Grand Koper ligt in het hart van Koper’s oude stad, op 150 meter van het strand. Het historische pand, ooit een school, werd in 1952 als Hotel Triglav geopend en recent gerenoveerd tot een modern designhotel. Met 60 stijlvolle kamers (met zithoek, TV, badkamer en zicht op de zee en stad) biedt het hotel comfort zoals airconditioning, gratis WiFi en een uitgebreid ontbijt. Culinair vallen de Mediterrane keuken van restaurant Capra, een pizzeria en lobbybar op. Grand Koper dient als sociaal knooppunt, mede dankzij coworkingruimtes en een tuin met historische dansavonden. Alle bezienswaardigheden, bars en winkels liggen op loopafstand.

Vind de beste prijzen
Hotel Grand Koper in Slovenië

Impressiefilmpje van Koper

Veel gestelde vragen over een bezoek aan Koper

Hoe is koper te bereiken vanaf Ljubljana?

Vanaf Ljubljana rijdt er zowel een bus als trein naar Koper. De trein kost €12,40 uur en doet er ongeveer €2,5 uur over. De bus kost €9,30 doordeweeks en €2,40 in het weekend, en doet er tussen de €1,5 en €2,5 over van Ljubljana naar Koper, afhankelijk van het tijdstip.

Hoe is de verbinding tussen Koper en Piran en Izola?

Koper, Izola en Piran liggen erg dicht bij elkaar en zijn goed verbonden door een busdienst, die slechts twee euro kost. Met de auto kan je de steden via de H6 weg bereiken.

Is Triëst in Italië goed verbonden met Koper?

Triëst ligt dusdanig dicht bij Koper, dat er zelfs een Sloveense bus tussen de twee steden rijdt. De busrit van Koper naar Triëst duurt slechts een kleine drie kwartier en kost €4,40. Met de auto zijn Koper en Triëst verbonden met de H5 weg. Met de auto kan je Kroatië het makkelijkst via de E751 weg bereiken.

Is Kroatië makkelijk te bereiken vanaf Koper?

Koper ligt vrij dichtbij Kroatië en Flixbus biedt dan ook een paar directe buslijnen aan, naar Pula met zijn mooie Romeinse amfitheater en naar Rovinj, wat een prachtig stadje is gebouwd op een schiereiland. De bus van Koper naar Pula kost 13 euro en doet er 2 uur en een kwartier over, daar waar de bus van Koper naar Rovinj 11 euro is en er anderhalf uur over doet.

Is er een zandstrand bij Koper?

In Koper, zoals bij het stadsstrand Žusterna, vind je voornamelijk kiezelstranden. Voor een echt zandstrand is het aan te raden Portorož te bezoeken, dat naast Piran ligt.

Hoe lang kan je het beste in Koper verblijven tijdens een vakantie in Slovenië?

Koper zelf is makkelijk binnen een dag te zien, maar door de vele bezienswaardigheden en stranden in de buurt, kan je makkelijk meerdere dagen in Koper verblijven. Als je het bijvoorbeeld wilt combineren met de andere steden aan de kust en de grotten van de Sloveense karst, is het aan te raden minstens 3 dagen in Koper te verblijven. Hou je van kamperen? Neem dan eens een kijkje op onze pagina over de beste campings aan de Sloveense kust!

Welke vliegvelden zijn er in de buurt van Koper? 

De luchthaven van Triëst in Italië is het dichtst bij Koper, dat een directe verbinding met Rotterdam Airport heeft met Transavia. Via hier kan je met het openbaar vervoer of met een GoOpti shuttle naar Koper. Vlieg je liever vanaf Schiphol? Dan kan je beter naar Ljubljana vliegen en vervolgens de bus of trein naar Koper pakken.

Waar kan je goed parkeren in Koper?

In Koper zijn er veel parkeerplaatsen verspreid rond de rand van de oude stad. De oude stad zelf is namelijk autoluw. Een parkeerplaats waar veel vaak ruimte is heet “Parkirišče za Banko Koper”. Het is wel handig om een Easypark app op je mobiel te hebben, want niet overal staat een betaalautomaat.

Over de auteur
Dylan

Dylan

Auteur op Slovenië-Vakantie.nl

Ik ben Dylan, inmiddels meer dan 5 jaar geleden ben ik geëmigreerd naar Slovenië, nadat ik mijn hart heb verloren aan de groene heuvels en turquoise rivieren van Slovenië.  Op deze website deel ik mijn tips en ervaringen die ik in de jaren dat ik hier woon heb opgedaan. Of het nu aankomt op kennis over de Sloveense hoofdstad Ljubljana, de beste plekken voor een strandvakantie in Slovenië of de beste campings van Slovenië: ik ben er meerdere malen geweest en kan je op weg helpen met de beste tips.

Slovenië-Vakantie.nl - © 2025