Ljubljana centrum

Ljubljana bezoeken

De rustgevende groene stad met rijke historie

Gelegen in het midden van Slovenië, ligt de veelzijdige hoofdstad Ljubljana. Waar je in veel andere hoofdsteden drukke mensenmassa’s en toeterende auto’s hebt, is hier het tegenovergestelde het geval. Een deken van rust ligt over de stad, met alleen de juiste hoeveelheid “gezellige drukte” op de vele terrasjes, groene ligweiden in het stadspark of openbare ruimtes langs de rivier “Ljubljanica”. Met haar rustieke gezelligheid doet de stad haar naam dus ook echt eer aan: “de geliefde”.

Hoofdstad van Slovenië Centraal punt voor vele dagtripjes

Een oude stad met Romeinse geschiedenis

Door de eeuwen heen is Ljubljana altijd een belangrijke stad geweest. Toen Slovenië nog deel uitmaakte van Joegoslavië was het de hoofdstad van de Socialistische Republiek Slovenië, en als deel van Oostenrijk-Hongarije en daarvoor het Heilige Roomse Rijk, was het de hoofdstad van de provincie Krain (echter had het toen de naam Laibach).

De geschiedenis van Ljubljana gaat echter veel verder terug. Ljubljana is namelijk een Romeinse stad en heette vroeger Emona. De Romeinse geschiedenis is nog op vele manieren terug te zien binnen de stad. Zo zijn er vele opgravingen te zien in ondergrondse passages, en staat zelfs een deel van de Romeinse muur nog midden in de stad! Deze is wel kunstmatig opgehoogd om een beter beeld bij de geschiedenis te krijgen, maar in de muur is een duidelijke scheidingslijn aangegeven tussen nieuw en oud.

Ook in het moderne Ljubljana is de Romeinse geschiedenis gebruikt in ontwerpen van de stadsarchitect Jože Plečnik. Het beste voorbeeld hiervan is Plečnik’s Market. Deze markt façade langs de rivier heeft een duidelijk Romeins ontwerp, en brengt een ode aan de Romeinse geschiedenis van Ljubljana.

Veel delen van de stad zijn bijna compleet intact gebleven in de afgelopen eeuwen, en dit is op sommige plekken goed terug te zien.
Op het congresplein in Ljubljana vond na de oorlog met Napoleon het congres plaats waar vele internationale disputen werden opgelost. Omdat dit congres van internationaal belang was, is hier ook een schilderij van gemaakt. Hierop is te zien dat het beeld vanaf het congresplein bijna precies hetzelfde is gebleven!

Een compact stadscentrum

Ondanks dat het de hoofdstad is, is alles erg goed te voet bereikbaar. De stad is erg veelzijdig, maar alles ligt dan ook dicht bij elkaar. Wandel lekker langs de kades van de Ljubljanica rivier, en rust lekker uit op een van de vele trappen naast de kades van de rivier. De stadsarchitect hield dusdanig veel van de rivier, dat hij de stad zo heeft ingericht dat de rivier maximaal tot zijn recht heeft laten komen. Vandaar de vele plaatsen waar je af kan dalen om van de rivier te genieten!

Het perfecte einde van de stadswandeling is natuurlijk het kasteel van Ljubljana. Geniet van een prachtig uitzicht vanaf de stadsmuren, en aanschouw met een beetje geluk een prachtige zonsondergang. De wandeling heuvelopwaarts is natuurlijk wel tot op zekere hoogte intensief. Mocht dit nou te veel voor je zijn, geen probleem! Er is ook een handig treintje naar de top.

Congresplein van Ljubljana

Fietsen in Ljubljana

Heb je genoeg gekregen van het wandelen, maar is er nog veel te bezoeken? Geen probleem! Ljubljana heeft een heel handig huurfiets systeem. Voor slechts 1 euro (!) kun je een week lang gebruikmaken van het huurfiets systeem. Hoewel Slovenië bekend staat om zijn bergen, is Ljubljana zelf gelegen op een laagvlakte, aangrenzend aan een moeras. Hierdoor is Ljubljana zelf erg vlak, perfect voor een fiets tocht!

Voor gebruik van dit fiets systeem, genaamd BicikeLJ, zijn er overal in de stad speciale stallingen geplaatst. Ontgrendel een fiets met de app, en fietsen maar! Let wel op, de tocht mag maximaal een uur duren. Binnen dit uur moet je de fiets in een stalling plaatsen, om de timer te resetten. Het is echter mogelijk om gelijk de fiets weer te ontgrendelen en verder te gaan. Dit systeem is puur ter voorkoming van diefstal.

fietsen huren in ljubljana

Uitgaan in Ljubljana

Lekker losgaan in de club, romantisch een biertje op een terras of feesten met mensen die je nog nooit ontmoet hebt? Het nachtleven van Ljubljana biedt vele mogelijkheden, ongeacht waar je voorkeur ligt. De rivierkades in Ljubljana zijn ‘s avonds prachtig verlicht, en nodigen je uit om lekker plaats te nemen in deze sfeervolle omgeving, waar je de hoogtepunten van de dag rustig kunt bespreken.

Naast de vele terrasjes biedt Ljubljana ook vele andere uitgaansgelegenheden. De populairste clubs voor mainstream muziek zijn Cirkus Klub en Square Club, voor techno feesten is er K4, en in Orto Bar zijn er vaak Metal Concerten.

Uniek uitgaan: Autonoom Cultureel Centrum Metelkova

Er is een speciaal gebied waar Ljubljana bekend om staat als het gaat om nachtleven: Metelkova. De gebouwen van Metelkova zijn van origine militaire barakken, maar kwamen leeg te staan nadat Slovenië de onafhankelijkheid had uitgeroepen. Nadat de barakken een tijd leeg hadden gestaan, werden deze gekraakt, en via deze krakersgroepen is het gebied omgetoverd tot cultureel hoogstaand gebied.

Overdag kunt u genieten van de vele kunstwerken die het gebied te bieden heeft, maar het ontwaakt pas echt in de avond. Zowel toeristen als locals komen hier ‘s avonds samen om te feesten, en in elk gebouw is wel iets van een feest te vinden. Deze feesten lopen uiteen van rustige popconcerten, tot ruige metal en stevige techno. Maar ook buiten de gebouwen is het een enorm gezellige locatie, en de lage drankprijzen in dit gebied dragen hier zeker aan bij!

European Green Capital

In 2016 werd Ljubljana uitgeroepen tot European Green Capital, en niet voor niks. Ljubljana heeft flink geïnvesteerd in het verduurzamen van de stad, en dit is in vele opzichten te merken. Nu kun je heerlijk rustig langs de kades wandelen, een mooie selfie maken midden op het centrale stadsplein, of een foto maken van het prachtige zicht op het kasteel vanaf het congresplein. Echter was dit vroeger niet mogelijk.

Het Congresplein was een grote parkeerplaats, en door het midden van de stad reed gewoon verkeer. Aanzienlijk deel van de binnenstad is nu dus autovrij gemaakt, zonder het verkeer extreem te hinderen. Daarnaast zijn er vele fietspaden aangelegd, met de daarop aansluitende fietshuur services, en is er in het algemeen enorm veel groen in de stad te vinden. Ljubljana mag dan een vrij kleine hoofdstad zijn, er zijn veel heuvels met wandelroutes in het midden van de stad!

Veel gestelde vragen over het bezoeken van Ljubljana

Hoe kom ik in Ljubljana vanaf het vliegveld?

Het makkelijkste is om vanaf het vliegveld de bus te pakken. Doordeweeks kosten deze bussen €3,70, en in het weekend €1,30. De busrit duurt drie kwartier. Het is ook mogelijk een shuttlebusje te nemen, genaamd goopti, en je laten afzetten op de locatie die je wilt, hoewel dit wel de prijs verhoogt. De Goopti-prijs begint rond de 10 euro.

Wat zijn de entreekosten van het kasteel?

Een groot gedeelte van het kasteel van Ljubljana is totaal gratis te bezoeken, je kunt zelfs de kasteelmuur op zonder te betalen. Wil je meer van het kasteel zien? Dan zijn er meerdere opties.

Een standaard ticket voor het kasteel is 12 euro. Wil je het kasteel bezoeken via het treintje? Dan is de prijs 16 euro. Verder biedt het kasteel een audiotour aan, een tour met verklede gids, is er een speciale wijntour en kun je er een escape room doen. Welke keus je ook maakt, elke ervaringe kost 20 euro per persoon, waarbij het treintje inbegrepen is.

Heb je een auto nodig in Ljubljana?

In Ljubljana is alles makkelijk te bereiken zonder dat je een auto nodig hebt. In de binnenstad is alles op loopafstand. De andere delen van Ljubljana zijn makkelijk te bereiken met de bus of huurfiets. In de bussen binnen Ljubljana kun je overal met je betaalpas betalen, maar vaak niet contant. Het gebruik van een huurfiets kost 1 euro per week. Deze kun je dan zo vaak je wilt gebruiken voor ritjes van maximaal een uur. Duurt je rit langer? zet je fiets dan even in de stalling om de timer te resetten.

Is Bled makkelijk te bereiken vanaf Ljubljana?

Indien je openbaar vervoer wilt gebruiken om naar Bled te gaan, heb je de mogelijkheid zowel de trein als bus van Ljubljana naar Bled te nemen.

De bus van Ljubljana naar Bled duurt tussen een uur en anderhalf uur, afhankelijk van de hoeveelheid verkeer, en kost €5,70 doordeweeks en €1,60 in het weekend.

Let wel op: in veel intercity bussen kun je niet met je betaalpas betalen. Zorg dus dat je altijd contant geld bij je hebt!

De trein kost €6,60 of €8.10, afhankelijk van welke trein je neemt. De treinreis duurt ook een stuk langer, tussen de 1.5 en 2.5 uur. De bus is dus een betere optie dan de trein.

Met de auto is Bled ook makkelijk te bereiken. Er is namelijk een goede snelweg tussen Bled en Ljubljana.

Is het gebruikelijk om een fooitje te geven in een restaurant?

In Ljubljana wordt er niet van je verwacht een fooitje te geven, maar alsnog wordt het wel veel gedaan. Sinds kort hebben veel pinapparaten van restaurants hierdoor een optie waar je kunt selecteren of je een fooitje wilt geven.

Hoe lang heb ik nodig om Ljubljana te bezoeken?

In principe heb je aan 1-2 dagen genoeg om de stad te bezoeken, uiteraard afhankelijk van waar je voorkeuren liggen. Er zijn wel veel dagtripjes mogelijk vanuit Ljubljana. Doordat Ljubljana erg centraal ligt, is alles makkelijk en snel te bereiken.

Slovenië-Vakantie.nl - © 2024