Jasna meer bij Kranjska Gora

Kranjska Gora en omgeving

Een prachtig drielandenpunt

Kranjska Gora is enorm populair voor toeristen zowel in de zomer als in de winter. Dit dorpje midden tussen de bergen, vlakbij de grens van zowel Italië als Oostenrijk, heeft enorm veel te bieden voor de actieve vakantieganger en natuur-enthousiasten. Een bezoek aan dit gebied is dan ook een must als je Slovenië bezoekt. Lees snel verder over de vele bezichtigingen in dit gebied!

Leuk in zowel zomer als winter Gelegen tussen Nationaal park Triglav en de Karawanken bergketen

Het Jasna meer

Het Jasna meer, of Jezero Jasna, is een prachtig kristalhelder bergmeer gelegen op loopafstand van Kranjska Gora. Het meer wordt gevoed door de rivieren Mala Pišnica en Velika Pišnica. Het meer is vrij koud, maar heerlijk om in te zwemmen in de zomer. Het meer is dan ook ingericht om goed te genieten in de zomer, met de terrasjes langs het water, de strandjes waar je je handdoek kunt neerleggen en de duikplatformen. Het is ook mogelijk om een Stand-Up Paddle Board te huren hier.

Verder is het een perfect begin en eindpunt voor wandelingen in de omgeving langs de prachtige smeltwater riviertjes. Kom je terug van de wandeling, loop dan over het Kneipp pad. Dit is gemaakt van stenen waar koud bergwater overheen vloeit. Dit heeft een positief effect op de gezondheid, werkt revitaliserend en versterkt het immuunsysteem.

Zelenci, de bron van de Sava Dolinka

Als je Windows opstart op je computer of laptop, zie je vaak de mooiste foto’s als beginscherm. En terecht zijn de Zelenci bronnen hier een keer voor gebruikt. Het meer, waar de Sava Dolinka rivier ontspringt, is dan ook werkelijk waar prachtig. De betekenis van de naam komt van het woord groen, ter beschrijving van de prachtige waterkleur.

Het meer heeft twee platformen waar je over het meer kunt uitkijken, en een uitkijktoren voor een hoger uitzicht. Naast de prachtige kleur, is het meer dusdanig helder en vol leven dat je er veel vissen in kunt zien zwemmen. Doordat het een erg poreuze bodem heeft, zie je ook constant water omhoog borrelen vanuit de bodem. Rondom het meertje zijn er ook wandelpaden te vinden, waar je een heerlijke wandeling kunt maken door dit natuurreservaat, wat zeker de moeite waard is.

Jasna Meer Het prachtige kristalheldere water van het Jasna meer
Tamarkloof Slovenië De Tamarvallei mag niet worden overgeslagen tijdens je bezoek aan Kransjka Gora. Wandel heerlijk door deze vallei en geniet van de prachtige uitzichten!
winter in Kranjska Gora In de winter is Kransjka Gora één van de populairste skigebieden van Slovenië. Met zo'n 20 kilometer aan piste is deze idyllische plek echt een unieke plek om te wintersporten!

Planica en de Tamarkloof

Een weekend per jaar staat Planica in het teken van het grootste Sloveense evenement van het jaar: schansspringen. Schansspringen is de populairste sport van Slovenië, en dit weekend is dan ook een groot volksfeest waar rijkelijk bier wordt geschonken.
Echter is Planica ook zeker een bezoek waard buiten het grote evenement. Zo is ’s werelds steilste tokkelbaan hier te vinden, die wel 85 km/h gaat, en is er een windtunnel voor een skydiving ervaring. Een echt adrenaline centrum dus!

Maar hier houdt het niet op, dit is slechts het begin van de vallei. De Tamar vallei is zelf ook zeker een bezoek waard. Wandel heerlijk door deze vallei en geniet van de prachtige uitzichten. Aan het einde van de vallei is de Tamar berghut, waar je heerlijk kunt eten en genieten van een drankje. Tevens is hier de Nadiža waterval te vinden. Dit is de echte bron van de Sava Dolinka rivier. De Zelenci Meren worden echter de bron genoemd, omdat de Nediža rivier een tijd onder de grond verdwijnt, alvorens het in Zelenci naar boven komt.

Kranjska Gora bezoeken? Dit zijn de meest gestelde vragen!

Hoe zijn de Zelenci Meren en Planica te bereiken, en is er een entreeprijs?

Voor een bezoek aan de Zelenci Meren is het aan te raden om de toeristen shuttlebus te gebruiken. Deze kost 3 euro, maar rijdt alleen in juli en augustus. Ook Planica ligt op deze route. Bezoek je Kranjska Gora buiten deze maanden, is het erg moeilijk om de Zelenci Meren te bereiken met het openbaar vervoer. De normale bus stop het dichtst in de buurt is in Rateče, wat een kwartier lopen is. Het is dan ook erg aan te raden om in plaats daarvan een fiets te huren.

De Sava Dolinka vallei is perfect ingericht voor fietsers, en doordat het een vallei is, is het dan ook niet te stijl om te fietsen. Planica en de Tamar vallei liggen naast Rateče, dus hiervoor is het wel mogelijk om de bus te overwegen. De bus kost rond de €1,50 en de rit duurt iets minder dan 10 minuten. Voor zowel de Zelenci Meren als de Tamar vallei en Nadiža waterval is er geen entreeprijs!

Hoe kom je in Kransjka Gora vanaf Ljubljana?

Vanaf Ljubljana is er een directe buslijn naar Kranjska Gora. Deze kost €8,50 doordeweeks en €2,20 in het weekend en doet er 2 uur over. Er is geen treinstation.

Met de auto is Kranjska Gora ook goed te bereiken, maar het is wel erg belangrijk dat je de afslag niet mist. Gebeurd dit wel, dan eindig je via een tolweg in Oostenrijk! Tevens is het in de zomer handig om een afslag eerder te nemen. Er staat namelijk vaak een lange file op de grens, en zo voorkom je dat je in de file terecht komt.

Is Kranjska Gora te combineren met Bled?

Bled en Kranjska Gora liggen beide in dezelfde regio, en het is dus zeker aan te raden de twee te combineren. Het probleem is echter wel dat er geen directe buslijn is van Bled naar Kranjska Gora. Je moet dus overstappen in Lesce. Er zijn wel frequent bussen rond Lesce, dus een overstap geeft niet veel problemen.

Is Kranjska Gora beter voor een zomer of wintervakantie?

Kranjska Gora is enorm populair in zowel de winter als de zomer. In de winter staat Kranjska Gora bekend als een van de populairste wintersportgebieden van Slovenië, maar ook voor wandelingen is het gebied prachtig in de winter. In tegenstelling tot andere delen van Slovenië, is hier altijd veel sneeuw te vinden in de winter. Het wordt dus echt een winter wonderland!

In de zomer is het vooral populair onder de natuurliefhebbers, en is het beter geschikt om te fietsen. Beide periodes zijn dus prima voor een bezoek aan Kranjska Gora. Het ligt er dus vooral aan waar je de voorkeur aan geeft.

Slovenië-Vakantie.nl - © 2024