Huttentocht Triglav Gebergte Slovenië

Huttentocht in Slovenië

Overnachten tussen de hoge pieken

Ondanks dat Slovenië een erg klein land is, zijn er relatief veel berghutten te vinden. Er zijn namelijk wel 163 hutten verspreid over het hele land! Bergwandelingen zijn namelijk erg populair bij de Sloveense bevolking waardoor veel mensen na een lange wandeling behoefte hebben aan een hapje en een drankje. Maar wil je een meerdaagse wandeltocht ondernemen? Dan kun je ook in deze hutten blijven slapen. Lees hier alles over een huttentocht in Slovenië!

Uniek verblijven in echte berghutten De mooiste wandelroutes: van hut naar hut!
de jong intra
alpenreizen
footprint travel
eigenwijze reizen
fital
natuurlijkreizen

Berghuttentocht in Slovenië: wandelroutes, complete reizen & meer

Slovenië, het land van bergen. Bergen zijn zo prominent in dit land, dat de hoogste berg van het land, de Triglav, zelfs op de vlag verwerkt staat. Land je op Ljubljana Airport, is het eerste wat je ziet de hoge bergen. De populairste sport van het land? Schansspringen. Kortom, alles in dit land draait om de bergen. En natuurlijk zijn er vele manieren om te genieten van de bergen. De een gaat graag in de winter naar de bergen voor wintersport, de ander bezoekt de bergen liever wanneer ze sneeuwvrij zijn om prachtige wandeltochten te maken, of misschien wel een gedurfde fietstocht te ondernemen. Maar wat dacht je van een meerdaagse wandeltocht met verblijf in speciale berghutten? Ook dit is een mogelijkheid in Slovenië!

Top 3 huttentochten in Slovenië

Overnachten in een berghut: wat te verwachten?

Wandelen in Slovenië is een unieke ervaring, met name in het Triglav Gebergte. Door de enorme hoogteverschillen steek je bij veel wandeltochten veel energie in het oplopen van een berg, maar als je eenmaal boven bent, is het alweer snel tijd voor de afdaling. Is het niet speciaal om voor een langere tijd bovenin de bergen te verblijven? Compleet ver verwijderd van de bewoonde wereld? Berghutten bieden je deze optie: de ultieme overnachtingsplek voor de echte avonturier. Berghutten zijn erg verschillend van elkaar. Sommige berghutten hebben slaapzalen, en sommige berghutten bieden ook privékamers. Ongeacht welke berghut je kiest, het is aan te raden de hut op tijd te reserveren.

Berghutten in Slovenië zijn zeer populair: reserveer vooruit!
Berghutten in Slovenië zijn enorm populair, waardoor ze vaak snel bezet zijn. Dit geldt al helemaal voor de privékamers. Maar voor de echte off-the-track-bergwandeling ervaring, is het wellicht het leukst om in een slaapzaal te slapen. Zo ontmoet je makkelijk andere gelijkgestemde avonturiers, en kan je gezellig ervaringen uitwisselen.

De beschikbaarheid van douches is vaak afhankelijk van de hoogte van de berghut. De hoger gelegen berghutten hebben namelijk maar beperkt water beschikbaar. Wc’s worden bijvoorbeeld vaak gespoeld met opgevangen regenwater, terwijl water wordt geleverd per helikopter. Water kost hoog in de bergen dan ook al snel €4,50 voor 1,5L.

Traditionele maaltijden: ontbijt & diner in een berghut
Verder is het mogelijk om zowel een ontbijt als een diner te krijgen in de berghutten. Ontbijt is vaak brood met ei of ander beleg, en als diner heb je vaak keuze uit verschillende stoofpotten. Verder bieden de berghutten vaak zelf gebrouwen schnapps aan, maar hebben ze ook meestal bier en wijn. Tot slot wordt er nog het een en ander verwacht van de wandelaars die in een berghut verblijven. Zo dien je stil te zijn tussen 22.00 en 5.00, is roken in de hutten niet toegestaan, en dien je je eigen afval met je mee te nemen.

Over Nationaal park Triglav

Slovenië is het land van vele bergen, maar de meeste berghutten bevinden zich voornamelijk in de noordwestelijke bergen van het land: in Nationaal park Triglav, dat deel uitmaakt van de Julische Alpen. Deze bergketen wordt ruwweg begrensd door de Soča vallei in het zuiden, de Italiaanse grens in het westen, de Oostenrijkse grens in het noorden en de meren van Bled en Bohinj in het oosten.

In het hart van het Nationale park vind je de hoogste berg van het land waar het park naar vernoemd is: de Triglav, die 2864 meter hoog is. Naar deze hoge berg is ook een huttentocht mogelijk. Wil je deze tocht ondernemen, houd er dan wel rekening mee dat er een deel is met een via ferrata, ongeacht welke bergroute je neemt. Bij deze via ferrata is het sterk aan te raden om een klimgordel, veiligheidskabel en karabijnen mee te nemen. Zorg bij het gebruik van karabijnen dat er altijd 1 karabijn vastgeklikt zit aan de kabel van de via ferrata, zodat er niks mis kan gaan.

Andere wandelroutes door het Triglav gebergte

Er zijn echter ook vele andere routes mogelijk in dit nationale park, die minder intens zijn en de Triglav vermijden. Neem bijvoorbeeld de vallei van de Triglav Meren, die rond de 1685 m hoogte ligt. Deze prachtige smeltwatermeren voeden zowel de Sava als de Soča rivieren en zijn werkelijk een schat van moeder natuur.

Naast het natuurschoon dat je tijdens de wandeltochten kan zien, zijn de begin- en eindpunten ook puur genieten. Zo kan je de tochten beginnen in de Soča vallei, wat de mooiste riviervallei van Slovenië wordt genoemd, bij de wereldberoemde meren van Bled of Bohinj, of misschien wel in Kranjska Gora, het pittoreske dorpje nabij de grenzen van Oostenrijk en Italië. Kortom, wat voor huttentocht je ook kiest, een huttentocht door Nationaal Park Triglav is genieten van begin tot eind!

Uitzicht op een Bergdal in de Julische Alpen Uitzicht op een Bergdal in de Julische Alpen
Besneeuwde bergtoppen Besneeuwde bergtoppen
Mangart bergpiek in Triglav Nationaal Park Mangart bergpiek in Triglav Nationaal Park

Wat moet ik meenemen naar een berghut?

Ga je op een meerdaagse wandeltocht? Dan is het vooral belangrijk om niet te veel mee te nemen. Alles wat je meeneemt moet je namelijk constant op je rug dragen, dus een lichte bepakking is erg belangrijk. Desondanks zijn er een aantal essentiële zaken die je mee moet nemen op je trip. Begin met extra kleding. Tijdens een wandeltocht kan je erg bezweet raken, en een nat shirt in combinatie met koude lucht hoog in de bergen terwijl je afkoelt na een wandeltocht is een slechte combinatie waar je ziek van kan worden.

Verder kan het weer in de bergen erg onvoorspelbaar zijn, waardoor het belangrijk is op alles voorbereid te zijn. Neem dus altijd iets mee om je bepakking mee te beschermen tegen de regen, en zorg dat je zelf ook droog blijft. Ook een hoofdlamp kan erg handig zijn om mee te nemen. Soms kan een wandeling langer duren dan vooraf gedacht, waardoor je in het donker moet lopen. Met een goede hoofdlamp is lopen in het donker een stuk gemakkelijker.

Ook is het handig een portable charger(powerbank) voor je mobiel mee te nemen. Soms is het om uitlopende redenen namelijk niet mogelijk je mobiel op te laden bij berghutten.

Tot slot is het sterk aan te raden contant geld mee te nemen. Ondanks dat je overal in theorie met pinpas kunt betalen, werkt dit soms niet optimaal omdat de betalingsterminals op internet werken, wat niet al te best is in de bergen. Hou als vuistregel dat je bepakking ongeveer 20-25% van je lichaamsgewicht mag zijn. Neem je meer gewicht mee, kan het te veel worden voor de lange afstanden.

Veel gestelde vragen over huttentochten in Slovenië

Wat is de beste tijd voor een huttentocht?

In verband met sneeuw, zijn de meeste berghutten überhaupt alleen geopend van juni tot en met september. En Juni en September zijn dan ook de beste maanden om een huttentocht te ondernemen. In juni zijn de dagen lang, is de natuur erg mooi groen, en zijn er nog niet enorm veel mensen. Ook de temperaturen zijn nog niet op hun toppunt. September aan de andere kant heeft de beste temperaturen, hoewel het in de ochtend en avond wel vrij koud kan worden. In september beginnen ook de prachtige herfstkleuren te verschijnen, en heb je vaak nog minder mensen dan in juni. Een nadeel is wel dat de dagen korter zijn, waardoor je minder lang kunt wandelen. Het grote nadeel aan juli en augustus zijn de hoge zomertemperaturen, wat niet ideaal is voor lange wandeltochten, en de hoeveelheid mensen.

Kan ik ook een tent meenemen en kamperen in de bergen?

Kamperen buiten officiële betaalde campings is ten strengste verboden, en kan leiden tot boetes die oplopen tot 1000 euro.

Moet ik een ervaren bergbeklimmer zijn om gebruik te maken van een via ferrata?

Via ferrata’s hebben verschillende moeilijkheidsgraden, maar over het algemeen is er geen klimervaring nodig voor via ferrata’s. Er zijn 6 verschillende niveaus, dus begin niet gelijk met het moeilijkste niveau. Kijk eerst welk niveau het maximaal haalbare voor je is.

Zijn er vegetarische en veganistische gerechten beschikbaar in de berghutten?

Dit is vaak het geval. Vaak worden de stoofpotten zonder vlees gemaakt, en moet je voor vlees extra betalen. Vooral ričet wordt vaak geserveerd zonder vlees, en moet je er apart bij zeggen of je er een worst bij wilt.

Zijn er oefeningen die je kunt doen om te trainen voor een meerdaagse huttentocht?

wandeltochten met grote hoogteverschillen in de Nederlandse natuur gaat natuurlijk moeilijk. Hierdoor is het sterk aan te raden om een aantal oefeningen thuis of in de sportschool te doen ter voorbereiding van een huttentocht. Heel lifts, Squats en Split-Squats trainen de spiergroepen die het belangrijkste zijn voor bergwandelingen: de kuiten, bovenbenen en bilspieren. Ook werken deze oefeningen bevorderend voor je balans en coördinatie

Slovenië-Vakantie.nl - © 2024