Bergpas van Vršič

Bergpas van Vršič

Prachtige uitzichten met een schaduwzijde

Vlakbij de drielanden grens van Italië en Oostenrijk bevindt zich de bergpas van Vršič. Dwars door de bergen van het nationale park Triglav slingert deze weg met wel vijftig haarspeldbochten en prachtige uitzichten richting de Soča vallei. Maar waarom ligt er alleen asfalt op de rechte stukken, en zijn de bochten gemaakt van kasseien? En waarom staat er heel willekeurig opeens een Russische kerk halverwege naar de top? Deze bergpas heeft een schaduwzijde, dus lees snel hier hoe deze bergpas tot stand is gekomen.

Bergpas met prachtige uitzichten Veel bezienswaardigheden rond de bergpas

De geschiedenis van de bergpas

De Vršič pas is een bergpas vernoemd naar de Vršič berg dat letterlijk kleine piek betekent. Deze weg vormt de hoogste bergpas van Slovenië met zijn 1611m hoogte, vormde tussen de eerste en tweede wereld oorlog de grens tussen Italië en koninkrijk Joegoslavië.

De belangrijkste ontwikkeling van de bergpas vond plaats tijdens de Eerste Wereldoorlog.
In de Soča vallei heerste een belangrijke slag in de Eerste Wereldoorlog, en doordat deze vallei zo afgelegen lag, was het moeilijk de troepen te bevoorraden. Tussen 1915 en 1917, werden er 10 tot 12 duizend Russische krijgsgevangen ingezet om deze bergpas te verbeteren. Deze duizenden krijgsgevangen hadden kasseien gelegd over de gehele lengte van deze bergpas. Over het algemeen zijn de meeste van deze kasseien vervangen door asfalt, maar in de 50 haarspeldbochten van deze bergpas zijn nog steeds de kasseien te vinden ter nagedachtenis aan deze ondenkbare wegverbetering.

Ook bouwden de Russische soldaten een orthodoxe kapel halverwege de bergpas, gewijd aan Sint Vladimir, die nog steeds volledig intact is.

Geniet van typisch Sloveens eten

Aan de noordzijde van de Vršič pas vind je meerdere Sloveense berghutten waar je kunt genieten van typische Sloveense maaltijden. De Sloveense keuken bestaat voor een groot deel uit stoofpotten, zowel voor de vleeseter als de vegetariër. Denk hierbij aan gerechten zoals Ričet, Pasulj en Jota.

Een uitvalsbasis voor vele hike tochten

Over de gehele bergpas zijn er vele wandelroutes te vinden met meerdere moeilijkheidsgraden. Voorbeelden van hike routes zijn Mala Mojstrovka, Slemenova Špica, waar je een prachtig uitzicht hebt over de Tamarvallei, of passeer de Vršič pas te voet!

Hiken nabij de Vrsic Bergpas Er zijn veel mooie (berg)wandelingen te maken bij de Vrsic bergpas
Haarspeldbochten Vrsic De Vrsic bergpas kent veel haarspeld bochten, voor de liefhebbers van auto- of motorrijden daarom een erg leuke tocht!
Orthodox Russische kerk bij de Vrsic bergpas De Orthodox Russische kerk bij de Vrsic bergpas

De bron van de Soča rivier

Aan de zuidkant van de Vršič pas, kun je ook naar de bron van de Soča rivier hiken. En je gelooft het niet, maar deze wandeling is compleet gratis! Deze wandeling is echter wel een flinke uitdaging. Een deel van de wandeling bestaat namelijk uit een via ferrata. Dit betekent dat je over een smalle richel loopt en je vast moet houden aan een stalen kabel. Dit is niet extreem hoog, maar je moet het wel durven!

De Vršič bergpas bezoeken? Dit zijn veel gestelde vragen!

Is Vršič te bereiken met het openbaar vervoer?

Ja, afhankelijk van het seizoen, is er een directe buslijn tussen Ljubljana en Vršič, die uiteindelijk doorrijdt naar Bovec en Nova Gorica. Deze buslijn doet er tussen de 2.5 en 3 uur over. Ook stopt deze bus in Kranjska Gora, waarmee een uitje naar Vršič goed te combineren is.

Is het mogelijk om over de Vršič berg te fietsen?

Ja, de Vršič-pas is erg populair bij fietsers en wordt beschouwd als een uitdagende beklimming. Tijdens de zomermaanden zul je hier dan ook veel fietsers vinden. Houd er rekening mee dat de steile hellingen en haarspeldbochten een goede fysieke conditie en voorbereiding vereisen.

Kan ik met een camper over de Vršič pas heen?

Ondanks dat het een bergweg is met veel haarspeldbochten, kun je prima met je camper over de Vršič pas rijden. De weg is dan ook redelijk breed voor een bergweg. Er zijn redelijk vaak campers te vinden op de Vršič pas.

Hoe lang is de Vršič pas?

De Vršič pas is ongeveer 24 kilometer lang en bestaat uit 50 haarspeldbochten. Bij elke bocht wordt er aangegeven bij welke bocht je je bevindt, zodat je weet hoeveel bochten je nog te gaan hebt. Het hoogste punt ligt op 1611 meter hoogte.

Is de Vršič pas het hele jaar door toegankelijk?

De toegankelijkheid van de Vršič-pas hangt af van de weersomstandigheden. In de wintermaanden kan de pas gesloten zijn vanwege sneeuwval en lawinegevaar. Het is aan te raden om voor vertrek de actuele wegcondities te controleren.

Slovenië-Vakantie.nl - © 2024