Home De top 10 mooiste kastelen in Slovenië

De top 10 mooiste kastelen in Slovenië

Het kasteel van Celje in Slovenië

Slovenië zit boordevol indrukwekkende vestingen die je meenemen naar een tijd van ridders, legendes en mysterie. Een bezoek aan deze kastelen tijdens je vakantie in Slovenië mag dan ook niet ontbreken! Je kunt er niet alleen genieten van de prachtige architectuur en de ruige, natuurlijke omgevingen, maar ook de verhalen achter de stenen ontdekken. Wat begon als een strategische versterking in de middeleeuwen, is tegenwoordig vaak een culturele hotspot waar evenementen, musea en legendarische verhalen samenkomen. Het maakt niet uit of je een geschiedenisliefhebber bent of gewoon op zoek bent naar een uniek uitstapje, elk kasteel biedt een unieke ervaring. Zo is er het grotkasteel van Predjama, het waterkasteel van Otočec of het belangrijke kasteel van Celje, waar ooit de Roomse keizerin Barbara heeft gewoond.

Dus trek je wandelschoenen aan en laat je verrassen door de charme en het mysterie van de kastelen en burchten in dit bijzondere land. In dit artikel lees je alles over de tien mooiste kastelen en burchten van Slovenië!

1. Het kasteel van Celje: het belangrijkste kasteel van Slovenië

Het kasteel van Celje in Slovenië

Celje Castle, ook wel Celjski grad of Stari grad genoemd, is een van de meest indrukwekkende middeleeuwse kastelen die Slovenië rijk is, en was ooit het grootste fort in Slovenië. Het kasteel ligt op een rotsachtige heuvel net ten zuidoosten van Celje. De eerste fundamenten dateren uit de tweede helft van de 12e eeuw en werden gebouwd door de Counts of Heunburg. In 1333 kwam het kasteel in handen van de heren van Sanneck, die zich later tot de machtige Counts of Celje ontwikkelden – een invloedrijke dynastie in de Europese middeleeuwse politiek. Onder hun bewind werd het fort niet alleen versterkt met robuuste muren en een indrukwekkende verdedigingsinrichting, zoals de 23 meter hoge Frederick’s Tower, maar ook omgevormd tot een comfortabele residentie.

Het kasteel heeft vele historische wendingen meegemaakt en is omgeven door legenden, waaronder het tragische liefdesverhaal van Frederick II en Veronika Deseniška, vaak vergeleken met Romeo en Julia. Na het verlies van zijn strategische belang raakte het kasteel in verval, maar de afgelopen decennia hebben intensieve restauratie- en behoudsinspanningen ervoor gezorgd dat de ruïnes vandaag de dag weer tot hun oude glorie terugkeren.

Tegenwoordig is Celje Castle een levendig cultureel centrum waar regelmatig festivals en muziekoptredens worden gehouden Ook vind je er soms interactieve tentoonstellingen en vinden er soms theateroptredens plaats. Uiteraard kan je vanaf het kasteel ook genieten van het uitzicht op de stad Celje.

2. Het Predjama kasteel: een van de populairste bezienswaardigheden van Slovenië

Predjama kasteel vlakbij de Sloveense kust

Kasteel Predjama is een unieke burcht dat in het westen van Slovenië ligt en wordt door het Guinness Book of World Records erkend als het grootste grotkasteel ter wereld. De burcht is indrukwekkend ingebed in een 123 meter hoge klif en is het omgeven door een uitgebreid ondergronds grottenstelsel dat zich over 14 kilometer uitstrekt. Het kasteel, voor het eerst genoemd in 1274 en oorspronkelijk in gotische stijl gebouwd, werd later in de renaissance herbouwd en uitgebreid, waardoor het zijn huidige uitstraling heeft behouden.

Een van de meest boeiende hoofdstukken in de geschiedenis van het kasteel van Predjama is de legende van de roofridder Erasmus van Lueg, ook wel Erazem genoemd. Deze lokale Robin Hood trotseerde de belegering van de Habsburgers door gebruik te maken van een geheime doorgang in de aangrenzende grot, waardoor hij altijd over een voorraad voedsel beschikte. Volgens de legende werd hij uiteindelijk verraden door een dienaar die het zwakke gedeelte van het kasteel – het buitentoilet – aan de vijand onthulde, waarna een kanonschot hem het leven kostte.

Tegenwoordig is het kasteel een museum met diverse middeleeuwse interieurs, waaronder een wapenuitrusting, kapel, kerker en andere karakteristieke ruimtes. Ook vind je in dit museum veel info over de geschiedenis van het kasteel. Verder wordt het Predjama kasteel gebruikt als filmlocatie, waarvan de Netflix serie ˝The Witcher˝ het meest recent is. Ook ligt het kasteel vlakbij de beroemde grotten van Postojna, waardoor dit makkelijk te combineren is.

3. Het kasteel van Bled: een van de oudste kastelen in Slovenië

Het kasteel van Bled in Slovenië

Bled, ten noordwesten van Ljubljana, is wereldberoemd vanwege het meer met het iconische eilandje met het kerkje er op. Maar dit is niet de enige bezienswaardigheid in Bled. Op een 130 meter hoge rots boven het meer staat er een kasteel dat menig bezoeker zal verbluffen. Bled Castle, of Blejski Grad in het Sloveens, is het oudste kasteel van Slovenië. Het kasteel biedt adembenemende uitzichten over het meer en de omliggende bergen van het Triglav Nationaal Park. Het kasteel werd voor het eerst genoemd in 1011, toen koning Hendrik II het land schonk aan de bisschoppen van Brixen. In de loop der eeuwen ontwikkelde het kasteel zich van een eenvoudige Romeinse toren tot een imposante vesting met middeleeuwse en renaissance elementen.

Bezoekers ontdekken binnen de kasteelmuren drie sfeervolle binnenplaatsen, die elk een prachtig panoramisch uitzicht bieden van bovenop de klif. Ook kun je de historische kasteel drukkerij bezoeken, waar een replica van de Gutenberg pers wordt gedemonstreerd op handgemaakt papier. De ronde “stolp” toren herbergt daarnaast een maandelijks wisselende galerie met hedendaagse kunstwerken. Een 16e-eeuwse gotische kapel, verrijkt met barokke elementen na de aardbeving van 1690, vormt een bijzonder religieus hoogtepunt. Verder kunnen bezoekers in de wijnkelder deelnemen aan wijnproeverijen en zelfs hun eigen fles bottelen.

4. Het kasteel van Ljubljana: het kasteel van de Sloveense hoofdstad

Het kasteel van Ljubljana in Slovenië

Hoog boven de Sloveense hoofdstad Ljubljana, de grootste stad van Slovenië, staat een van de populairste bezienswaardigheden van de stad: het kasteel van Ljubljana. Het machtige kasteel is een levendig symbool van zowel historische als hedendaagse cultuur. Het oorspronkelijke kasteel was in de 11e eeuw opgericht als een houten en stenen fort, waarna het in de loop der eeuwen is uitgegroeid tot een imposante middeleeuwse vesting met belangrijke uitbreidingen in de 12e, 15e, 16e en 17e eeuw. Ooit diende het kasteel als verdediging tegen Ottomaanse invallen en opstanden, maar het heeft ook gediend als gevangenis, militair bolwerk en ziekenhuis.

Tegenwoordig is Ljubljana Castle een dynamisch cultureel centrum waar bezoekers op diverse manieren het verleden kunnen ervaren. Zo zijn er interactieve tentoonstellingen zoals ‘Slovenska Zgodovina’ die de rijke geschiedenis van Slovenië belicht, evenals het Puppet Museum en de unieke ‘Time Machine’-tour, waarbij men door een avontuurlijke gids op een reis door de tijd wordt meegenomen.

Naast het culturele aanbod biedt het kasteel ook tal van recreatieve mogelijkheden: je vindt er diverse restaurants, cafés en een wijnbar en het geheel is gemakkelijk bereikbaar via een korte kabelbaanrit of verschillende wandelroutes. Ook zijn er in de winter kraampjes te vinden op de binnenplaats die deel uitmaken van de kerstmarkt van Ljubljana. Tot slot biedt het kasteel een prachtig uitzicht over de stad, en is dit uitzichtpunt gratis toegankelijk.

5. Het kasteel van Škofja Loka: het kasteel omringt door andere kastelen

Het kasteel van Škofja Loka in Slovenië

Hou je van kastelen, dan is Škofja Loka dé stad voor jou. De stad beschikt namelijk over drie kastelen en twee kasteelruïnes. Het belangrijkste kasteel ligt op een heuvel boven de stad. Het kasteel werd gebouwd in 1202 door de bisschoppen van Freising en stond bekend als castrum firmissimum. Het kasteel heeft in de loop der eeuwen echter verschillende transformaties ondergaan. Het huidige gebouw dateert grotendeels uit de 16e eeuw. Het kasteel was namelijk grotendeels verwoest door een aardbeving in 1511, waarna het kasteel herbouwd werd.

Sinds 1959 is het kasteel de thuisbasis van het Škofja Loka Museum. De museumcollecties omvatten archeologie, geschiedenis, kunst, etnologie, natuurwetenschappen en meer, en tonen zo het rijke culturele en natuurlijke erfgoed van de regio. Ook worden de kasteeltuinen en de binnenplaats van het kasteel, die gratis toegankelijk zijn, soms gebruikt voor concerten en andere evenementen.

Op de heuvel naast het kasteel vind je verder de ruïne van het kasteel van Krancelj. Loop je wat verder de bossen in, dan vind je op de helling van de Lubnik heuvel de ruïnes van het oudste kasteel van Škofja Loka: de Stari Grad of Divlja Loka genoemd. Ook vind je in het stadsdeel “Puštal” en in het stadsdeel “Stara Loka” een kasteel. Deze kastelen zijn echter niet toegankelijk, en kan je alleen vanaf de buitenkant bezichtigen.

6. Het kasteel van Ptuj: het kasteel van de oudste Sloveense stad

Het kasteel van ptuj in Slovenië

Ptuj is de oudste stad van Slovenië, dus natuurlijk staat er een prachtig kasteel op de heuvel van de stad. Ptuj-kasteel kent een rijke geschiedenis die teruggaat tot de prehistorie. Al vanaf het 5e millennium v.Chr. werd de kasteelhoeve bewoond; de Romeinen bouwden er een fort en tempels, en in de vroege middeleeuwen diende de heuvel als begraafplaats. Het huidige kasteel ontstond in de 11e eeuw, toen het eigendom was van het aartsbisdom van Salzburg, en werd in de 12e eeuw verder uitgebreid onder aartsbisschop Konrad om de grens tegen Hongaarse aanvallen te verdedigen.

Later werd het kasteel verhuurd aan de heren van Ptuj, die belangrijke religieuze en culturele instellingen in de omliggende stad stichtten, zoals de Dominicanen- en Minorieten kloosters en een bedevaartskerk op de nabijgelegen heuvel Ptujska Gora. In 1656 kwam de Schotse Leslie-familie in bezit van het kasteel en transformeerde het tot een weelderig barok landhuis. De laatste particuliere eigenaren waren de Herbersteins, tot het kasteel in 1945 werd genationaliseerd.

Tegenwoordig vind je in het Ptuj-kasteel het Regionaal Museum Ptuj-Ormož, dat bezoekers kennis laat maken met een uitgebreide collectie archeologische vondsten, wapens, muziekinstrumenten – waaronder de zeldzame Romeinse tibia – traditionele carnavalsmaskers en schilderijen. Naast de intrigerende tentoonstellingen biedt het kasteel tevens een schitterend uitzicht over het oude centrum van Ptuj en de omliggende omgeving.

7. Kasteel Žužemberk: een van de mooiste kastelen in Slovenië

Žužemberg kasteel in Slovenië

Kasteel Žužemberk behoort tot de mooiste kastelen van Slovenië. Het kasteel heeft een rijke en bewogen geschiedenis die teruggaat tot rond het jaar 1000, zoals blijkt uit een ingesneden jaartal op de stenen poort. De eerste schriftelijke vermelding dateert uit 1246, en in de loop der eeuwen kende het kasteel vele eigenaren. In 1374 kwam het in bezit van de Habsburgers, waarna het in 1538 door de broers Jurij en Wolf Engelbert Auersperg werd overgenomen. Bekende familieleden, zoals Andrej Auersperg, die in 1593 een overwinning op de Turken behaalde, en Janez Vajkard Auersperg, leraar van keizer Ferdinand III, hebben bijgedragen aan de glorieuze geschiedenis van de vesting.

Oorspronkelijk bestond het kasteel uit een rechthoekige, romaanse toren, maar tijdens de Ottomaanse invallen werden er zeven ronde verdedigingstorens toegevoegd, wat het tot een bijna onneembare vesting maakte. Na een verwoestende brand in 1591, waarbij zowel de kasteelmuren als de omliggende markt werden aangetast, werd het kasteel in de 17e eeuw herbouwd in de huidige vorm. Tijdens de Tweede Wereldoorlog leed het kasteel zware schade, waarna vanaf de jaren zestig intensieve restauratiewerkzaamheden van start gingen.

Bij een bezoek aan het kasteel kun je de gerestaureerde binnenruimtes, zoals de authentieke wijnkelder, bewonderen en genieten van het indrukwekkende uitzicht over de omgeving. In de zomermaanden vinden er diverse evenementen plaats, waaronder de populaire ‘Trški dnevi’ (Marktdagen), met middeleeuwse feesten, concerten en theatervoorstellingen.

8. Kasteel Otočec: een uniek kasteel op een eiland

Otočec kasteel in de Krka rivier Slovenië

Kasteel Otočec is een uniek kasteel binnen Slovenië. Het kasteel staat namelijk op een eiland in de rivier genaamd Krka, in tegenstelling tot de meeste andere Sloveense kastelen die op een heuvel zijn gebouwd. Het is hierdoor het enige waterkasteel dat je in Slovenië kunt bezoeken. Het kasteel werd voor het eerst genoemd rond 1252 en maakte in de loop der eeuwen deel uit van het bezit van diverse adellijke families. Tijdens de Renaissance, onder leiding van baron Ivan Lenkovič, kreeg het kasteel zijn huidige uitstraling met invloeden uit zowel de late gotiek als de renaissance.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel door partizanen in brand gestoken, waarbij niet alleen het gebouw, maar ook de houten bruggen die het eiland met het vasteland verbonden, zwaar beschadigd raakten. Na de oorlog volgde een intensieve restauratie onder toezicht van de erfgoedbescherming, waarna het kasteel in 1959 zijn nieuwe bestemming vond als hotel. In 2007 werd het verder gerenoveerd, waarbij lokale vakmensen en materialen een belangrijke rol speelden in het behoud van de authentieke sfeer. Het Kasteel herbergt tegenwoordig een vijfsterrenhotel en Michelin restaurant en het biedt gasten een betoverende mix van historische charme en moderne luxe.

9. Kasteel Bogenšperk: een kasteel in het midden van Slovenië

Kasteel Bogenšperk bij litija in Slovenië

Kasteel Bogenšperk is een renaissancekasteel in het hart van Slovenië, nabij Šmartno pri Litiji. In het begin van de 16e eeuw werd het kasteel gebouwd door de adellijke familie Wagen, waarvan de naam in de loop der tijd evolueerde tot Bogenšperk. Aanvankelijk diende het niet als verdedigingswerk, maar als een comfortabele residentie in een periode waarin kastelen hun militaire functie verloren.

In 1672 werd het kasteel gekocht door de wetenschapper Janez Vajkard Valvasor. Hier vestigde hij zijn drukkerij, breidde hij zijn uitgebreide bibliotheek uit en richtte hij een grafische werkplaats in. Tijdens zijn verblijf in Bogenšperk schreef hij zijn monumentale werk ‘Slava vojvodine Kranjske’, dat een blijvende indruk heeft achtergelaten op de nationale identiteit van Slovenië. Ondanks de financiële tegenslagen die hem dwongen het kasteel in 1692 te verkopen, blijft zijn nalatenschap onlosmakelijk verbonden met het gebouw.

Tegenwoordig functioneert Bogenšperk kasteel als museum en cultureel centrum. Bezoekers kunnen onder meer Valvasor’s originele studeerkamer en drukkerij bewonderen, naast diverse collecties die variëren van traditionele kostuums en mineralen tot jachttrofeeën en objecten rondom bijgeloof en heksenvervolging. De bibliotheek is omgevormd tot een sfeervolle trouwzaal en de omliggende tuinen en wandelpaden bieden ruimte voor ontspanning en recreatie. Dankzij een systematische renovatie, gestart in de jaren ’70, straalt het kasteel nu weer in zijn oorspronkelijke glorie.

10. Kasteel Podsreda: een kasteel in Pannonisch Slovenië

Podsreda kasteel in Slovenië

Het kasteel van Podsreda is een middeleeuws fort in Pannonisch Slovenië, het deel van Slovenië dat bekend staat om zijn wellness resorts. Het Podsreda kasteel is een van de best bewaarde voorbeelden van Romaanse architectuur in Slovenië. Oorspronkelijk bekend als Hörberg of Herberch, werd het kasteel in de 12e eeuw opgericht – de oudste delen, zoals de noordvleugel, dateren van circa 1150. In de daaropvolgende eeuwen werden er belangrijke elementen toegevoegd, zoals de hoge verdedigings toren (bergfried), de zuidelijke vleugel en een toren met kapel. Het kasteel speelde historisch een belangrijke rol als toevluchtsoord en werd door diverse adellijke families bezeten, waaronder de graven van Celje en de Habsburgers.

Na ernstige schade in de Tweede Wereldoorlog en een periode van verval, startte in 1983 een grondige renovatie onder leiding van het Kozjansko Park Public Institute, die in 2015 werd afgerond. Tegenwoordig is Podsreda kasteel uitgegroeid tot een bruisend cultureel en educatief centrum. Bezoekers kunnen er permanente tentoonstellingen bewonderen, zoals schilderijen van France Slana, een glascollectie uit de voormalige glasfabriek, en diverse kunst- en fotografie-exposities. Daarnaast biedt het kasteel rondleidingen, evenementen, concerten en fungeert het als een populaire trouwlocatie. Dankzij de ligging in het Kozjansko Regional Park en de diverse toegangswegen is het kasteel een populaire bezienswaardigheid in de regio.

Over de auteur
Dylan

Dylan

Auteur op Slovenië-Vakantie.nl

Ik ben Dylan, inmiddels meer dan 5 jaar geleden ben ik geëmigreerd naar Slovenië, nadat ik mijn hart heb verloren aan de groene heuvels en turquoise rivieren van Slovenië.  Op deze website deel ik mijn tips en ervaringen die ik in de jaren dat ik hier woon heb opgedaan. Of het nu aankomt op kennis over de Sloveense hoofdstad Ljubljana, de beste plekken voor een strandvakantie in Slovenië of de beste campings van Slovenië: ik ben er meerdere malen geweest en kan je op weg helpen met de beste tips.

Slovenië-Vakantie.nl - © 2025