Predjama Kasteel

Predjama kasteel bij Postojna

Te indrukwekkend om echt te zijn

“It’s probably a trap”, zegt Witcher Geralt terwijl hij het Predjama Kasteel bij Postojna aanschouwt. Logisch ook zo’n redenatie, een dusdanig indrukwekkend kasteel verwerkt in de bergmuur, dat kan toch niet echt zijn?! Het kasteel is dan ook een van de populairste bestemmingen binnen Slovenië, en lees hier waarom!

Populaire filmlocatie Uniek kasteel verwerkt in een berg

Een sprookjesachtig kasteel met rijke geschiedenis

Het Predjama kasteel, gelegen vlak buiten het stadje Postojna, is een renaissance kasteel gebouwd in een berg. Het kasteel werd het eerst genoemd in 1274, toen hier een kasteel was gebouwd in gotische stijl. Doordat het omgeven was door natuurlijke steenformaties, had het een sterke strategische positie.

De bekendste legende rond dit kasteel gaat over de roofridder Erasmus van Lueg. Deze Erasmus uit Slovenië, niet te verwarren met de Erasmus uit Rotterdam, was de zoon van de gouverneur van Trieste, Nikolaj Lueger. Hij kreeg een groot conflict met de Keizerlijke Habsburg Familie, nadat hij de commandant van het keizerlijke leger had gedood. Door de strategische defensieve ligging van het kasteel, was er een grote slag voor nodig om Erasmus uiteindelijk te verslaan. Er is zelfs een legende dat deze Sloveense Erasmus was verslagen door verraad van zijn eigen mannen.

Ondanks dat de Postojna druipsteengrotten hier een stukje vandaan liggen, zijn er hier in het kasteel ook imposante grotten te vinden. De grotten zijn natuurlijk tot stand gebracht, maar wel kunstmatig vergroot bij orders van Erasmus. Doordat deze grotten naar de bovenkant van de klif leiden, kon Erasmus zijn kasteel stiekem bevoorraden, waardoor hij elke blokkade kon weerstaan.

Doordat het een dusdanig imposant bouwwerk is, wordt het kasteel ook soms gebruikt in de film- en game-industrie. Zo is het een locatie in het spel counter strike, werd er een scène opgenomen in de film Armour of God met Jackie Chan, en betreedt Witcher Gerald het kasteel in seizoen 3 van de Netflix serie “The Witcher”.

Predjama is verwerkt in een berg Predjama is verwerkt in een berg
Close-Up van Predjama kasteel Deze mooie close-up van het Predjama kasteel brengt de schitterende details in kaart
De Postojna grotten liggen vlakbij het kasteel, er zijn duo-entree tickets verkrijgbaar om beide plekken te bezoeken! Postojna grot nabij het kasteel

Het Predjama kasteel bezoeken? Dit zijn de meest gestelde vragen!

Hoe kom ik vanuit Ljubljana bij de Predjama burcht?

Het makkelijkste is om vanuit Ljubljana de bus te pakken. Deze stopt bij de ingang van de grotten. Doordeweeks kost de bus €5,30 en in het weekend kost de bus €1,50. De busrit duurt ongeveer een uur.

Neem je liever de trein? Dan kost een ritje €6,20, en duurt het ook ongeveer een uur. Vanaf het treinstation is het nog wel een half uur lopen naar de ingang van de grotten.

Hoe verplaats ik me tussen het kasteel en de grotten van Postojna?

Indien je beschikt over een combiticket voor zowel de grotten van Postojna als de Predjama burcht, heb je het voordeel van een kosteloze pendeldienst. De rit tussen de Predjama burcht en de grotten met het shuttlebusje duurt ongeveer 20 minuten.

Wat zijn de entreekosten van het Predjama kasteel?

De prijs voor een entreebewijs voor slechts de Postojna grotten is €29,90. Voor bezoekers die zowel de Postojna grotten als het kasteel van Predjama willen verkennen, zijn er meerdere ticketopties beschikbaar. De startprijs voor deze gecombineerde toegangsbewijzen begint bij €41,90. Indien je interesse hebt in een bezoek aan zowel het vivarium als de tentoonstelling, dan is de prijs voor een dergelijk ticket €51,90. Een bezoek aan alleen het Vivarium en de tentoonstelling, zonder de combinatie met het kasteel, kost €39,90.

Kun je parkeren bij de grotten van Postojna, en wat zijn de parkeerkosten?

Bij de grotten van Postojna is een grote parkeerplaats, waarvan de parkeerkosten 6 euro per dag zijn.

Slovenië-Vakantie.nl - © 2024