Autorondreis door Slovenië

Autorondreis Slovenië

Lekker flexibel het land verkennen

Slovenië, het land van vele bergen en heuvels. Het walhalla voor vakantiegangers die van autorondreizen houden. Het asfalt is erg goed, wat het erg aangenaam maakt om over de vele heuvels en door de vele dalen te reizen. Om elke hoek in elk klein dorpje is er wel een restaurantje waar je de auto kunt parkeren om te genieten van lekkere lokale specialiteiten. Met de auto ligt elke uithoek van Slovenië binnen handbereik. Dus ben je geïnteresseerd in een heerlijke autorondreis naar Slovenië? Lees dan snel verder!

Flexibel rondreizen met je eigen auto Ook de onherbergzame gebieden in je handbereik

Waarom een rondreis met de auto door Slovenië?

Ondanks dat Slovenië twee keer zo klein is als Nederland, heeft het kleine landje enorm veel te bieden. En niet alleen zijn er vele bezienswaardigheden, ze zijn ook enorm divers vanwege de invloeden van verschillende culturen. Vanwege alle heuvels en bergen zijn al deze bezienswaardigheden niet altijd even makkelijk te bereiken. Een auto biedt hiervoor de perfecte oplossing. Met de auto ben je lekker flexibel, en kan je makkelijk de hoofdwegen af om meer afgelegen plekken te bezoeken. Kortom, een autorondreis is perfect voor een land als Slovenië!

Doordat de snelwegen van Slovenië via Ljubljana met alle hoeken van het land verbonden zijn, is het makkelijk om een rondreis samen te stellen zonder dat je dezelfde plekken twee keer ziet. Hierbij is het de beste keuze, afhankelijk van je tijd, om voor een windrichting te kiezen, dus oost of west Slovenië. Wij hebben hiervoor twee voorbeeld samenstellingen voor gemaakt. Ook volgen daarna een aantal veel gestelde vragen, om je planning compleet te maken!

Vind alle aanbieders met autorondreizen


Top 3 autorondreizen naar Slovenië

De populairste routes voor een autorondreis door Slovenië

Vanuit Ljubljana verspreiden de snelwegen zich naar de 4 uithoeken van Slovenië: de hoge bergen in het noordwesten, de zee in het zuidwesten, de mooie oude steden van Celje en Ptuj en vele wellness resorts in het noordoosten, en de eindeloos groene heuvels in het zuidoosten. Waar je ook wilt gaan, alle wegen leiden naar Ljubljana. Wij hebben voor jullie de beste bestemmingen en routes op een rijtje gezet, zodat jullie de beste autovakantie kunnen samenstellen!

West Slovenië: Nationaal Park Triglav, de Soča vallei en de kust

Na een reis van 1000 km vanuit Nederland, betreed je Slovenië via de Karawanken tunnel, om begroet te worden door de kristalblauwe wateren van de Sava Dolinka. Je verkent de skispringschans van Planica en de prachtige Zelenci-meren bij Rateče. Vervolgens trotseer je de uitdagende Vršič-pas met zijn 50 haarspeldbochten en ontdekt de natuurlijke schoonheid van de Soča-vallei, inclusief de Kozjak-waterval en historische Eerste Wereldoorlog overblijfselen.

Goriška Brda verwelkomt je met glooiende wijngaarden en kastelen voordat je de Adriatische kust bereikt, met hoogtepunten zoals Piran en de Zoutpannen. Je verkent ook de betoverende grotten van Postojna en Skočjan voordat je eindigt in de serene hoofdstad Ljubljana. Tot slot, sluit je de reis af met de betoverende schoonheid van het Meer van Bled en het avontuurlijke Meer van Bohinj.

Vintgar kloof bij Triglav National Park

Oost Slovenië: Wijn, wellness en historie

Oost-Slovenië is een onontdekte parel, tijdens deze route begint je reis in Maribor aan de brede rivier de Drava, bekend om zijn wijnregio en historische bezienswaardigheden zoals het Oude Wijnhuis en de Vinag wijnkelder. Verder naar het oosten ontdek je Ptuj, de oudste stad van Slovenië, vooral levendig tijdens het traditionele carnaval. Celje, een historisch belangrijke stad, biedt prachtige architectuur en een rijk verleden, inclusief een bierfontein in het nabijgelegen Žalec. Het binnenland verwelkomt je met groene heuvels en wellness resorts, voordat je naar het historische Novo Mesto reist, gelegen aan de schilderachtige Krka rivier. Na een stop in de serene hoofdstad Ljubljana, biedt Kamnik een perfecte uitvalsbasis voor een wandeltocht naar Velika Planina. Tot slot, sluit je de reis af bij het iconische Meer van Bled en het prachtige Meer van Bohinj, waar je kunt genieten van adembenemende uitzichten en rustgevende natuur.

wijnstreek slovenie

Meest gestelde vragen over autoreizen naar Slovenië

Moet je in Slovenië tol betalen op de snelwegen?

Slovenië werkt met een E-vignet systeem. Je moet je auto registreren bij een tankstation of via het internet voor een bepaald aantal dagen, waarna je vrij bent alle snelwegen te gebruiken.

Let wel op, je hebt alleen een vignet nodig voor de snelwegen. Als Kranjska Gora je eerste stop is, dan ga je al gelijk de snelweg af, dus dan heb je geen vignet nodig de eerste paar dagen.

Wat is de maximumsnelheid in Slovenië?

Op de snelwegen is de maximumsnelheid 130, en op de provinciale wegen en bergwegen meestal 90 tenzij anders aangegeven. Provinciale wegen gaan vaak door lokale dorpjes waar je maar 50 mag (soms zelfs 40 of 30), en de politie zet hier vaak mobiele flitsers neer. Houd er dus rekening mee dat dit niet gemeld wordt door flitsmelder apps.

Zijn er milieuzones in de Sloveense steden?

Slovenië maakt geen gebruik van milieuzones binnen de steden. Wel maakt het gebruik van autoluwe gebieden waar alleen de bus mag rijden, en busbanen binnen de steden. Wees hier erg alert op, want als je door de autoluwe gebieden rijdt krijg je gelijk een boete.

Wat zijn de belangrijkste snelwegen in Slovenië?

De belangrijkste snelwegen van Slovenië zijn de A1 en A2.  De A1 gaat van de kust naar Maribor en Graz in Oostenrijk, en de A2 gaat van de Karawankentunnel naar Novo Mesto en Zagreb in Kroatië. Beide wegen kruisten elkaar halverwege in Ljubljana.

Slovenië-Vakantie.nl - © 2024