Wandelvakantie Slovenië

Wandelvakantie Slovenië

Wandel door de mooiste Sloveense natuur & bergen

Denk je aan Slovenië, dan denk je aan bergen. Niet voor niets staat er op de nationale vlag een afbeelding van de hoogste berg van het land: de Triglav. Het populairste nationale park is dan ook genoemd naar deze berg: Nationaal Park Triglav, waar de mooiste berglandschappen van Slovenië zich bevinden. En wat is een betere manier om deze prachtige berglandschappen te ervaren dan te voet? Lees snel verder om meer te weten te komen over wandelvakanties in Slovenië!

Geniet van prachtige uitzichten in de bergen Voel je één met de natuur

Wandelen in Slovenië: Opties voor wandelaars van verschillende niveaus

Ben je een echte avonturier en wil je de Sloveense bergen het liefst op eigen kracht trotseren? Of ben je een enorme berg liefhebber, maar niet in staat om enorme hoogteverschillen te overbruggen? Voor beide soorten wandelaars heeft Slovenië verschillende wandelroutes te bieden. Vele bergen hebben namelijk de mogelijkheid om naast reguliere paden via een bus of gondelbaan de top te bereiken, waardoor je ongeacht je conditie over de toppen van vele bergen kunt lopen.

We hebben hieronder de meest populaire wandelroutes uitgelicht, zodat je een goed idee krijgt wat Slovenië te bieden heeft! Tevens hebben we een lijst met enkele tips om door te nemen voordat je op wandelvakantie gaat. Hoeveel eten moet je bijvoorbeeld meenemen? Wat zijn de beste maanden om Slovenië te bezoeken? Kan ik overnachten op de bergen? Kortom, alle info voor een goede reisvoorbereiding!

Uitgelichte reisbureaus met wandelvakanties naar Slovenië


Top 3 wandelvakanties in Slovenië

Wandelvakantie in Slovenië? Dit zijn de populairste routes!

Ondanks dat Slovenië veel verschillende landschappen en natuurgebieden heeft, zijn de meeste populaire wandelroutes allemaal rond Nationaal Park Triglav te vinden. Met zijn turquoise bergrivieren en serene bergmeren, is het ook niet meer dan logisch dat dit het hart van de natuurliefhebber sneller doet kloppen. Hieronder zijn een paar gebieden rondom Nationaal Park Triglav uitgelicht, met verschillende mogelijkheden aan wandeltochten in de buurt.

De Alpe-Adria Trail

De in 2012 opgerichte Alpe-Adria Trail is een 750 km lange wandelroute door het Oostenrijkse Karinthië, West-Slovenië en het Italiaanse Friuli-Venezia Giulia. De route is opgedeeld in 43 onderdelen, die allemaal ongeveer 17 km lang zijn. Tien van deze onderdelen bevinden zich in Slovenië, waarbij de Vršič pas, de Soča vallei en de Brda wijnregio de absolute hoogtepunten zijn. Loop je de gehele route met ook Oostenrijk en Italië erbij? Dan word je ook getrakteerd op Oostenrijkse gletsjers en de Hemelsblauwe Adriatische Zee. Met al deze prachtige plekken op de route, is er de metafoor “wandelen door de tuin van Eden” gegeven aan de Alpe-Adria Trail.

De route verbindt vele losstaande wandelroutes, die allemaal kwalitatief erg goed zijn. Daarbij zijn alle routes goed aangegeven met bordjes en markeringen langs de gehele route waardoor je niet kan verdwalen. Daarbij zijn er bij alle begin- en eindpunten van de Alpe-Adria onderdelen pilaren neergezet met informatie.

Hiken nabij de Vrsic Bergpas

De Vršič pas

Het eerste onderdeel van de wandeltocht in Slovenië gaat over de Vršič pas. Dit onderdeel begint in Kranjska Gora, vanwaar je eerst langs het prachtige Jasna bergmeer loopt, alvorens je de bergpas bereikt. Waar de Vršič pas normaliter bekendstaat om zijn 50 wilde haarspeldbochten, neemt het wandelpad een alternatieve route om het verkeer te mijden. Desondanks brengt de route je wel naar verschillende berghutten waar je lekkere traditionele Sloveense gerechten kunt eten en zelfs kunt overnachten, en langs de echte hoogtepunten van deze bergpas. Zo is er op de bergpas een Russische kapel te vinden welke is gebouwd door Russische krijgsgevangenen tijdens de Eerste Wereldoorlog. De Vršič is dan ook oorspronkelijk gebouwd tijdens de Eerste Wereldoorlog door Russische krijgsgevangenen om de bevoorrading van het Soča front te verbeteren.

Heb je de Vršič pas bijna overgestoken? Dan kun je naar de bron van de Soča rivier wandelen. Dit is een korte wandeling, maar wel erg uitdagend doordat het pad erg smal is en je je vast moet houden aan een kabel.

wandelen langs de rivier in de Soča vallei

De Soča vallei

De volgende drie onderdelen van de wandelroute leiden langs de Soča rivier. Deze rivier wordt vaak de mooiste rivier van Slovenië genoemd. Niet alleen heeft de rivier een prachtige kleur, het creëert ook prachtige landschappen om zich heen, zoals bij de Soča kloof en bij de Napoleon brug. Ook zijn er veel natuurlijke bezienswaardigheden te vinden in de Soča vallei, zoals de Kozjak waterval, De Tolminka kloof, de Virje waterval en de Boka waterval. Ook zijn er veel historische plekken te bezichtigen in de Soča vallei. Het was namelijk een belangrijk front in de Eerste Wereldoorlog, dus er zijn nog veel loopgraven te bezichtigen, zoals bij de Kozjak waterval en bij Kolovrat. Tevens is het zeker aan te raden het Eerste Wereldoorlog museum in Kobarid te bezoeken. Tot slot is er in Kobarid een monument ter ere van de gevallen Italiaanse soldaten in de Eerste Wereldoorlog te vinden, en in Tolmin een monument ter ere van de gevallen Duitse soldaten.

Wijnvelden Goriška Brda

Goriška Brda

Nadat de wandel Alpe-Adria trail een stuk door Italië is gegaan, zijn er nog twee onderdelen die door het pittoreske Sloveense Goriška Brda gaan. Dit gebied wordt ook wel het Sloveense Toscane genoemd met zijn schilderachtige oude dorpjes en heuvels gevuld met wijnranken. Geniet hier van heerlijk vers fruit, de beste wijnen die Slovenië te bieden heeft, en heerlijke lokale prosciutto.

De Juliana Trail

Waar de Alpe-Adria trail zich voornamelijk aan de westkant van Nationaal Park Triglav bevindt, beslaat de Juliana Trail het gehele Nationaal Park Triglav. Deze wandeltocht, genoemd naar de Juliaanse Alpen waarin Nationaal park Triglav zich bevindt, is een 267 km lange tocht door dit prachtige gebied. Het overlapt de Alpe-Adria tour in de Soča vallei, maar daar houdt het ook bij op.

Predil pas met het meer van Predil

De Predil pas

Bij de Juliana Trail wordt er in het westen van Nationaal Park Triglav gekozen voor de Predil pas in plaats van de Vršič pas. Deze pas is ongeveer 450 m lager, en vormt tevens de grens met Italië. Met deze wandelroute word je getrakteerd op meerdere watervallen: de Predelski waterval, de Mangartski waterval en de Poševni waterval. Ook is er een fort te vinden vlak voor de grens. Vlak over de grens is het prachtige Predil bergmeer te vinden.

Zelenci meer

Planica en de Zelenci meren

Wanneer vervolgens bij Rateče de grens met Slovenië weer wordt overgestoken, springt al snel een grote skischans in het oog. Op deze skischans van Planica wordt eens per jaar een schans springwedstrijd gehouden, wat het populairste sportevenement van Slovenië is. Achter deze skischans ligt ook de mooie Tamar vallei, waar je een prachtig zicht op de omliggende Juliaanse Alpen hebt. Tevens is in deze vallei de Nadiža waterval te vinden. Vervolg je de Juliana Trail na Rateče , dan kom je al bij de bron van de Sava River: Zelenci, wat groen betekent. Deze bron heeft dan ook een prachtige groene kleur, en het omliggende natuurgebied is ook werkelijk waar genieten. Het is niet voor niets dat Microsoft Windows soms een beginscherm laat zien met een foto van deze bron van de Sava rivier!

Toeriste bij het Meer van Bled

Bled en Bohinj

Verder komt de Juliana Trail nog langs de wereldberoemde bergmeren van Bled en Bohinj. Het Meer van Bled is de populairste bestemming van Slovenië. Met het iconische kerkje op het eiland, en het kasteel op een klif dat over het meer uitkijkt, vormt Bled een schouwspel dat nergens anders ter wereld te zien is.

Hoe anders is Bohinj, dat zijn uitstraling te danken heeft aan de natuur zelf. Dit grote bergmeer met diepblauwe kleur wordt omringd door de Juliaanse Alpen, en is een centrum voor vele activiteiten. Wil je even een pauze van het wandelen? Ga dan vooral even lekker het meer op met bijvoorbeeld een kajak of Stand Up Paddleboard.

Wandelen in Slovenië? Deze vragen worden vaak gesteld door onze bezoekers!

Hoeveel bagage zal ik meenemen?

Op vakanties is het vaak lekker om veel mee te nemen, maar wanneer je dit constant op je rug moet dragen wordt het toch een stuk minder aangenaam. Een te zware rugtas kan al snel de hele tocht verpesten, en is het dus belangrijk om echt alleen de essentiële dingen mee te nemen. Een goede vuistregel hiervoor is om maximaal 20 – 25% van je lichaamsgewicht in te pakken.

Bij sommige wandelingen zoals de Alpe Adria trail is het ook mogelijk om gebruik te maken van een bagage transfer service., hiermee hoef je je totaal geen zorgen te maken over het gewicht.

Ga je op een wandelvakantie die geregeld wordt door een reisorganisatie? Dan is het raadzaam om vaak een goede dagruzak aan te schaffen omdat je na een wandeling vaak terugkeert naar de accommodatie waar de rest van je bagage veilig in je kamer staat. 😉

Wat is het beste eten om mee te nemen tijdens een wandeltocht?

Het is belangrijk om genoeg te eten tijdens wandelingen om constant genoeg energie te houden. eten neemt echter wel veel ruimte in beslag en brengt extra gewicht met zich mee. Let dus bij het inpakken op eten dat een hoge energiedichtheid heeft. Noten en proteïne repen wegen bijvoorbeeld niet veel, maar leveren wel enorm veel energie. Verder bieden veel accommodaties aan om een ingepakte lunch mee te geven, en zijn er ook vaak berghutten onderweg te vinden die een lunch aanbieden.

Welke oefeningen zijn goed ter voorbereiding op een wandeltocht?

Heel lifts, squads en split-squats zijn de beste oefeningen om je voor te bereiden op een stevige wandeltocht. Hiermee train je de kuiten, bovenbenen en bilspieren. Tevens verbeteren deze oefeningen je balans en coördinatie.

Kan ik overnachten in berghutten tijdens de bergwandelingen

In Slovenië zijn er vaak berghutten te vinden waar je kunt overnachten tijdens bergwandelingen. Vaak maken deze berghutten ook heerlijke traditionele Sloveense gerechten zoals Ričet en Jota.

Wat zijn de beste maanden voor een wandelvakantie in Slovenië?

Over het algemeen zijn de maanden mei tot oktober de beste maanden om Slovenië te bezoeken. De meeste sneeuw is dan gesmolten, dus alle wegen zijn bereikbaar en de ergste regenmaanden zijn achter de rug. Houd er wel rekening mee dat het in de zomer erg warm kan worden, dus sommige mensen geven de voorkeur aan een wandelvakantie in Slovenië buiten de zomermaanden om.

Slovenië-Vakantie.nl - © 2024