Postojna grotten

De grotten van Postojna

Een uniek ondergronds grottenstelsel

Vanwege de grote hoeveelheid kalksteen in Slovenië, staat het land erg bekend om zijn prachtige druipsteengrotten. Van alle Sloveense grotten, zijn de grotten van Postojna het populairst. Het grottensysteem is bijna 25 km lang en daarmee het op een na langste grottensysteem van Slovenië. De grotten zijn ontstaan door de Pivka rivier.

Met een treintje door de grotten Zie de unieke Mensenvis salamander

Een uniek ondergronds treintje

Er is veel dat de grotten van Postojna uniek maken, maar de manier van bezoeken geeft gelijk al een geweldige ervaring. De meeste grotten moet je namelijk doorheen wandelen, wat voor sommige mensen een probleem is die slecht ter been zijn. De Postojna grotten hebben echter een leuk treintje, waardoor je al rijdend het hele grottenstelsel kunt zien! Aanschouw de prachtige stalagmieten en stalactieten, waar de meest imposante stalagmiet wel 16 meter hoog is, en bekendstaat als de wolkenkrabber!

De Mensenvis

Binnen de grotten van Postojna leeft er hier een heel unieke levensvorm: de Olm Salamander. Deze salamander is de enige gewervelde diersoort die zijn hele leven in een grot leeft. Tijdens de tour door de grotten wordt er ook gestopt bij een speciaal aquarium waar je deze speciale salamanders kunt aanschouwen. De Olm wordt ook wel Mensenvis genoemd vanwege zijn bleke huid.

Op 30 januari 2016, heeft een vrouwtjes-Olm 50 eieren gelegd. Dit unieke moment werd wereldwijd in het nieuws gerapporteerd, en heeft ook zeker bijgedragen aan de groeiende populariteit van de Postojna grotten. uiteindelijk zijn hiervan 22 eieren uitgekomen, wat aanzienlijk heeft bijgedragen aan de Olm populatie.

Treintje door de grotten Het treintje brengt je dieper in de Postojna grotten waarna de tour verder gaat
Bezoek aan Postojna Grotten Een bezoek aan de Postojna Grotten levert schitterende foto's op. Met name door de fraaie verlichting op de meeste plekken binnen de grot.
Olm Salamander De Olm salamander is een zeer uniek en leeft binnen de grotten van Postojna

De Postojna grotten bezoeken? Dit zijn de meest gestelde vragen!

Hoe kom ik vanuit Ljubljana bij de grotten van Postojna?

De eenvoudigste optie is om vanaf Ljubljana de bus te nemen die direct bij de ingang van de grotten stopt. Op werkdagen is de prijs van een buskaartje €5,30, terwijl dit in het weekend slechts €1,50 is. De reis met de bus neemt ongeveer een uur in beslag. Als je de voorkeur geeft aan de trein, bedragen de kosten voor een enkele reis €6,20, met een vergelijkbare reistijd van ongeveer een uur. Houd er rekening mee dat je vanaf het treinstation nog een half uur moet lopen om bij de grotten te komen.

Hoe verplaats ik me tussen de grotten van Postojna en de Predjama burcht?

Als je een combiticket hebt voor de grotten van Postojna en de Predjama burcht kun je gratis gebruikmaken van een shuttle service. Het shuttle busje doet er 20 minuten over om van de Predjama burcht naar de grotten te rijden.

Wat zijn de entreekosten van het Predjama kasteel?

Een standaard ticket voor het Predjama kasteel kost 19 euro. Wil je de grotten van Postojna en het Predjama kasteel combineren? Hiervoor zijn verschillende opties. De goedkoopste combitickets zijn €41,90. Wil je ook het vivarium en de expositie bezoeken? Dan kost een ticket €51,90.

Kun je parkeren bij de Predjama burcht?

Het is zowel bij de Predjama burcht als bij de grotten van Postojna mogelijk om te parkeren. De parkeerkosten van de burcht zijn 3 euro per uur. Bij de grotten kost het 60 euro per dag.

Slovenië-Vakantie.nl - © 2024