Home De top 10 mooiste meren in Slovenië

De top 10 mooiste meren in Slovenië

Jasna meer

Slovenië is het land van bergen, en waar bergen zijn, daar ontstaan meren. Er zijn meren die zeer koud zijn als ze vlak naast de bergen liggen, en meren die heerlijk zijn om in te zwemmen in de zomer als de wat meer stroomafwaarts liggen. In Slovenië is elk bergmeer uniek, en hebben ze allen zo hun eigen kenmerken. Of het nou een meer is wat de bron is van een rivier, een meer dat omcirkeld is door hoge bergen, een meer dat elke week wel van vorm verandert of een meer vol met historische bouwwerken, de meren in Slovenië zijn echt allemaal uniek. Tevens worden er bij alle Sloveense meren verschillende activiteiten aangeboden, waardoor je er meer kunt doen dan slecht relaxen.

Maar welke meren zijn er allemaal in Slovenië te vinden, en wat maakt ze zo uniek? Slovenië-Vakantie.nl heeft hieronder een lijst gemaakt met de 10 mooiste meren van het land!

1. Het Meer van Bled

Meer van Bled

Het wereldberoemde Meer van Bled van Bled is bij uitstek het beroemdste meer van Slovenië. Zie je een artikel over Slovenië, of zoek je het land op het internet, altijd is het eerste wat je ziet een foto van het Meer van Bled. Het betoverende schouwspel dat het Meer van Bled biedt is dan ook uniek in de wereld. Niet alleen is het meer prachtig gelegen, ook heeft het indrukwekkende bouwwerken. Iedereen kent het kleine kerkje op het eiland wel, maar als kers op de taart is er ook nog een machtig kasteel dat over het meer uitkijkt. Het tafereel had zo uit een sprookjesboek kunnen komen. Ook de traditionele houten Pletna boten kunnen natuurlijk niet in dit narratief ontbreken om het sprookje compleet te maken. Een traditionele boottocht over een meer met uitzicht op de bergen onder een middeleeuws kasteel naar een eiland met een lieflijk kerkje dat bekendstaat om de trouwerijen, romantischer wordt het niet toch?!

2. Het Meer van Bohinj

Bohinj Meer

Waar het Meer van Bled vooral populair is onder de culturele toeristen, is Bohinj vooral populair bij de meer actievere vakantiegangers. Het meer van Bohinj en de omgeving ervan staat dan ook bol van verschillende activiteiten.

Het meer is prachtig omgeven door hoge bergen. Er zijn dan ook vele verschillende wandelroutes in de omgeving van verschillende moeilijkheidsgraden. Een van de populairste wandeltochten is naar de Savica waterval. Dit wordt door velen beschouwd als een van de mooiste watervallen van het land!
Ben je een ervaren wandelaar, en ben je op zoek naar wat meer uitdaging? Dan kun je naar de Triglav Meren wandelen. Deze liggen boven de omliggende bergen aan de noordzijde van het meer.

Wil je wandelen in de hoge bergen, maar ben je bang dat je conditie dat niet aan kan? Neem dan de gondelbaan naar de Vogel berg ten zuiden van het meer van Bohinj. Eenmaal boven zijn er veel wandelroutes te vinden die relatief makkelijk zijn. Naast wandelactiviteiten, is het ook mogelijk om deel te nemen aan vele wateractiviteiten aan het meer. Denk hierbij aan Stand Up Paddle Boarding (SUP), kanoën en kajakken.

3. Het Zelenci Meer

Zelenci Meer

Ondanks dat er weinig activiteiten rondom het Zelenci Meer worden georganiseerd, is het een van de populairste meren om te bezoeken in Slovenië. Dit komt puur door de ongeëvenaarde schoonheid van het meer. Het meer straalt een serene rust uit, en op door de helderheid van het meer zijn er veel vissen in het meer te zien. Doordat het wateroppervlak van het meer vaak zo stil ligt, kan je ook prachtige fotos maken met de reflectie van de bergen erin. Tevens wordt het meer beschouwd als de bron van de Sava Dolinka. Bij Radovljica vloeit deze Sava Dolinka in de Sava Bohinjka om de uiteindelijke Sava rivier te vormen. De Sava rivier is een van de belangrijkste rivieren van de Balkan.

Rond het meer zijn er verschillende wandelpaden te vinden, om heerlijk door de natuur te kunnen lopen.

4. Het Planšarsko Meer

Planšarsko meer in Jezersko

Hoog in de bergen, in het dorpje Zgornje Jezersko, ligt het Planšarsko Meer. Dit meer wordt vaak beschouwd als een “Hidden Gem”, en je zult er dan ook voornamelijk Slovenen en Oostenrijkers aantreffen, gezien het op de Oostenrijkse grens ligt. Over het algemeen zijn er weinig toeristen te vinden.

Het meer heeft prachtige ligging en wordt omringd door hoge bergen. Door de rust die het meer uitstraalt en de schilderachtige omgeving, zal je al snel verliefd raken op het schouwspel. Het meer heeft dan ook de vorm van een hart, om dit maar eens te benadrukken!

Aan de rand van het meer ligt ook een traditioneel restaurantje, compleet met tafeltjes naast het water. Zo kan je ultiem van het uitzicht genieten met een heerlijk hapje en drankje erbij.

Rond het Planšarsko meer beginnen er ook vele wandeltochten. Wandel bijvoorbeeld naar de waterval die hier te vinden is, Ankova Slapova, of een van de twee rivierbronnen: de bron van de Jezernica rivier of de bron van de Kokra rivier.

5. Het Jasna Meer

Jasna meer

Het Jasna meer is gelegen aan de voet van de Vršič pas, net buiten het plaatsje Kranjska Gora. Het meer is zowel in de zomer als in de winter erg populair. In de zomer zijn er vele mensen die er in zwemmen, met enkele terrasjes eromheen,en SUP (Stand Up Paddling) verhuurpunten. In de winter is het meer totaal bevroren, en ziet het er uit als een wintersprookjesland. Het meer wordt gevoed door de Pišnica rivier. Deze smeltwaterrivier is zo koud, dat je er zelfs in de zomer amper doorheen kan lopen vanwege de extreem lage temperatuur. Het meer kan hierdoor ook enigszins overkomen, maar voor velen is dit desalniettemin een aangename verkoeling in de zomer.

6. Cerknica meer

Cerknica meer

Het Cerknica meer is misschien wel het meest speciale meer van Slovenië. Dit meer is zowel het grootste als het kleinste meer van Slovenië. Het is namelijk een meer dat constant groeit en krimpt, bijna alsof het leeft.

Het Cerknica meer is gelegen in het Karstgebied van Slovenië, vlak bij de bekende Postojna Grotten en Skočjan Grotten. De karst regio is ook de reden dat het meer zich dusdanig gedraagt: het is omringd door ondergrondse grottenstelsels. Als er dus niet genoeg regen aanvoer is, loopt het water allemaal de grotten in, en verdwijnt het meer. De veranderingen zijn echter heel erg willekeurig. Soms is het meer jarenlang aanwezig, en soms staat het jarenlang droog. De laatste keer dat het echter meer dan een jaar lang droog stond, was in 1834-1835.

Het meer is dus geen karakteristiek meer waar je heen gaat voor wateractiviteiten. Desalniettemin, is het een waar paradijs voor de natuurliefhebber. Naast het unieke landschap dat het creëert, is het gebied rijk aan Flora en Fauna. Vooral voor vogels is dit een erg belangrijk gebied. Dus wil je een speciaal meer bezoeken, maar ook van de rust en natuur genieten, dan is dit meer perfect voor jou!

7. Het Soča meer

Most Na Soci meer

De Soča rivier wordt beschouwd als de mooiste rivieren van Slovenië, en net als vele andere rivieren is er in de loop van de rivier ook een meer te vinden. Dit meer bevindt zich tussen de dorpjes Most na Soči en Tolmin, en heeft net als de Soča rivier een prachtige turquoise kleur. Een echt unieke ervaring is hier op de boot stappen. Deze boot brengt je naar Tolmin, naar het punt waar de Tolminka rivier de Soča in stroomt, waarna deze weer terug vaart. Wil je liever zelf de Soča rivier trotseren? Huur dan een SUP, kajak of kano.

Wil je de Soča vallei bereiken met de auto, maar hou je niet zo erg van bergwegen, of wil je simpelweg een unieke ervaring? Er gaat van Bohinj naar Most na Soči een trein met auto transport. Zo ben je vanwege de vele bergtunnels in een mum van tijd in de Soča vallei, en hoef je niet vele bergweggetjes te trotseren!

8. Het Meer van Velenje

Het meer van Velenje is een kunstmatig meer in Oost-Slovenië dat ontstaan is door de vele mijnbouw in het gebied. Het is niet per se een mooi meer, maar het is erg populair door alle recreatieve activiteiten die worden aangeboden bij het meer. Naast het huren van SUP’s, Kano’s en kajakken, wat bij de meeste meren mogelijk is, kan je hier zelfs leren zeilen.
Aangrenzend aan het Meer van Velenje zijn er nog twee andere meren te vinden: het Šalek Meer en het Družimirsko Meer. Het Družimirsko meer is het diepste meer van Slovenië, maar dit komt vanwege de mijnbouw. Het meer is nog steeds aan het groeien vanwege de mijnbouw. Het is echter niet mogelijk te zwemmen in dit meer.

Het Škale Meer is het kleinste meer van de drie, en trekt de meeste natuur aan. Er zijn veel verschillende soorten flora en fauna te vinden, met wel 120 verschillende vogels. 29 van deze vogelsoorten zijn bedreigde diersoorten.

9. Het meer van Ptuj

Aan de rand van de oudste stad van Slovenië, Ptuj, ligt het Meer van Ptuj. Dit meer in Oost-Slovenië is het grootste kunstmatige meer van Slovenië, en maakt deel uit van de Natura 2000 doordat er meer dan 230 vogelsoorten te vinden zijn.

Het Meer zorgt ervoor dat je een heerlijk gevarieerde dag kunt hebben wanneer je Ptuj bezoekt. Loop overdag lekker door de oude stadskern, waarna je daarna heerlijk kunt relaxen op het grote zandstrand van het meer. Tevens zijn er restaurantjes en cafés te vinden, wandelpaden rond het gehele meer, een speeltuin voor kinderen en ga zo maar door. Ook is het mogelijk om er te zeilen, kajakken, kanoën, surfen en zeilen.

10. Het meer van Zbilje

Het Meer van Zbilje ligt net buiten Ljubljana bij het dorpje Zbilje, is een kunstmatig meer en wordt gevoed door de Sava rivier. Ondanks dat je dichtbij de hoofdstad zit, is het hier enorm rustig. Het is ook perfect gelegen om vanaf hier vele uitstapjes te doen. Er zijn dan ook hotels en campings te vinden. Naast dat het in de buurt van Ljubljana ligt, is het ook vlakbij het middeleeuwse stadje Škofja Loka en de tevens historische stad Kranj. Ook heeft het zelf een toeristische bezienswaardigheid: vlak naast het meer ligt de Smlednik burcht, welke uit 1511 stamt en een prachtig uitzicht over de omgeving biedt.

Bij het meer is het mogelijk om roeiboten en kano’s te huren, er is een speeltuin, je kan er beachvolleybal spelen en er zijn verschillende restaurantjes.

Slovenië-Vakantie.nl - © 2024