Meer van Bled

Meer van Bled

Een onwerkelijk schilderachtig schouwspel

Het Meer van Bled is veruit het populairste meer van Slovenië. Omgeven door indrukwekkende bergen en gekroond door een sprookjesachtig kasteel, ademt dit idyllische meer een atmosfeer van rust en mystiek. Met zijn kristalheldere water en het betoverende eilandje in het midden, dat alleen per traditionele pletna-boot bereikbaar is, is het Meer van Bled een must-see om te bezoeken tijdens jouw vakantie in Slovenië. Laat je meevoeren door de magie van dit adembenemende stukje natuur! Op deze pagina vertellen we je alles over het bekende meer, vind je leuke quotes en handige tips voor het bezoeken van Bled.

Populairste bestemming in Slovenië Prachtig bergmeer met een kerkje op een eiland
“If you painted that as a scene and presented it to someone, they would say you’ve overdone it. There is a church on an island and a castle on a rock. Nothing in the world would look like that and yet it’s still there, it’s fabulous. And the beautiful color of melted glacier water. It’s a beautiful, beautiful scene”.

Dit waren de woorden van Jeremy Clarkson en Richard Hammond toen zij in 2023 het Meer van Bled bezochten in de Amazon serie “The Grand Tour” (wat voorheen bekend stond als Top Gear).

Er was dan ook geen woord te veel besteed aan dit indrukwekkende schouwspel van het Meer van Bled. Iedereen die naar Slovenië komt wilt dan ook niets liever dan het Meer van Bled zien. Zelfs mensen die maar voor een weekendtrip naar Ljubljana komen, willen even de bus naar Bled pakken, wat dan ook op slechts een steenworp afstand van Ljubljana ligt. Lees hier dus alles over onweerstaanbare Meer van Bled.

Het eilandje in het Meer van Bled

Het Meer van Bled, ook wel Blejsko Jezero genoemd in het Sloveens, is de populairste bestemming van Slovenië. De twee hoofdattracties van dit meer zijn het eiland met de kenmerkende kerk erop, en het kasteel dat op de klif uitkijkt over het Meer.

De kerk op het eiland is gewijd aan de Tenhemelopneming van Maria, en heeft een speciale bruiloft traditie. Er is een trap met 99 stenen traptreden die naar de ingang leiden, en mocht je hier willen trouwen, dan moet de bruidegom de bruid naar de ingang dragen alvorens zij de bel luiden en een wens maken binnen de kerk.

Wil je het eilandje bezoeken? Dit kan in een traditionele houten boot die Pletna wordt genoemd, die erg op Italiaanse gondola’s lijken. Dit is afgeleid van het Beierse “Plätten”, ofwel platte boot. Er passen 20 mensen in een bootje en worden nog steeds bij hand gemaakt. Sinds 1740 hebben de bootjes op het Meer van Bled ook een roeier aan boord die al staand met twee roeispanen het bootje over het meer voortbeweegt. De eerste 22 roeiers waren door Maria Theresia van Oostenrijk zelf benoemd om religieuze pelgrims over te varen. Het beroep is nog steeds beperkt, en veel van de huidige roeiers stammen direct af van de originele 22 roeiers. Over hoelang deze pletna’s gebruikt worden valt te twisten. Sommige historici zeggen dat de bootjes sinds 1150 in gebruik zijn, maar de meeste historici claimen 1590 als startjaar.

Meer van Bled landschap van bovenaf met bergen Het Meer van Bled van bovenaf met uitzicht op de schitterende bergen
De traditionele Pletna boten De traditionele Pletna boten zijn de enige optie om het eilandje te bereiken
Toeriste bij het Meer van Bled Toeriste bij het Meer van Bled

Het kasteel van Bled

Niet alleen is het kasteel van Bled een van de populairste bezichtigheden van Slovenië, het is ook een van de oudste kastelen van het land! Het kasteel wordt het eerst in 1011 genoemd, toen keizer Henry de tweede het kasteel cadeau deed aan de bisschoppen van Brixen. Voor 8 eeuwen bleef het kasteel een residentie van de bisschoppen. Alvorens het wegens geldproblemen werd verkocht, en het privé bezit werd. Sindsdien is het een aantal keer van eigenaar gewisseld, en tegenwoordig staat het onder beheer van het Bled Cultuur Instituut en is het aangewezen als cultureel monument.

In het kasteel zijn er vele interessante dingen te bezichtigen. Zo is er een museum, een kunstgalerij, een laatmiddeleeuwse houten boekdruk machine, een wijnkelder en nog veel meer. Maar misschien wel het beste wat het kasteel te bieden heeft, is het prachtige uitzicht op het Meer van Bled. Want het Meer van Bled, dat is toch wel uniek in de wereld.

De zoete specialiteit van Bled

Breng je een bezoek aan Bled? Dan moet je zeker een Kremšnita (cremeschnitte) proberen. Het huidige recept stamt uit 1953, maar is dusdanig populair dat het in 2016 als beschermd recept werd aangemerkt. In de laatste 70 jaar zijn er meer dan 12 miljoen kremšnita’s gemaakt in de originele plaats alleen: Hotel Park. Tevens is er elk jaar een festival in Bled gewijd aan dit heerlijke dessert.

Het Meer van Bled bezoeken? Dit zijn de meest gestelde vragen!

Hoe is Bled te bereiken vanaf Ljubljana?

Als je van plan bent het openbaar vervoer te gebruiken voor een reis naar Bled, kun je zowel de trein als de bus vanuit Ljubljana overwegen. De busreis van Ljubljana naar Bled neemt, afhankelijk van het verkeer, ongeveer één tot anderhalf uur in beslag en kost doordeweeks €5,70, terwijl dit in het weekend slechts €1,60 is. Aan de andere kant varieert het treintarief tussen €6,60 en €8,10, afhankelijk van de gekozen trein, maar houd er rekening mee dat de treinreis aanzienlijk langer duurt; je bent tussen de 1,5 en 2,5 uur onderweg. Daarom lijkt de bus een efficiëntere keuze dan de trein.

Reizen naar Bled per auto is eveneens een goede optie, dankzij de uitstekende snelwegverbinding met Ljubljana. Een belangrijk aandachtspunt: het is goed om te weten dat je in veel intercity bussen niet met een betaalpas kunt betalen. Zorg er daarom voor dat je altijd contant geld bij de hand hebt.

Kan je zwemmen in het Meer van Bled?

Het Meer van Bled is perfect om een heerlijke verfrissende duik te nemen. In de zomer heeft het Meer van Bled gemiddeld een temperatuur van rond de 21 graden. Tevens zijn er rond het Meer van Bled verschillende grasveldjes te vinden waar je lekker je handdoek uit kunt spreiden, alvorens je een verfrissende duik in het meer neemt.

Een tip van Slovenië-Vakantie.nl: in de zuidoostelijke hoek van het meer zit er ook een supermarkt naast het grasveldje. Zo kun je naast het zwemmen ook een heerlijke picknick houden naast het meer!

Is het mogelijk om te vissen in het Meer van Bled?

Indien je een vergunning aanschaft, is Bled en de omgeving perfect om te vissen. In het Meer van Bled kun je karpervissen, vissen naar meerval, snoek en meerforel. In de naastgelegen rivier Sava Bohinjka kun je vissen naar vlagzalm, beekforel en regenboogforel. Let wel op, vooral voor karpervissen in het Meer van Bled moet je erg op tijd zijn met je vergunning. Er is een limiet van slechts 10 vergunningen per dag, en wordt dus snel uitverkocht.

Hoe huur ik een bootje in Bled?

Wil je gebruikmaken van de traditionele boten, die je naar het eiland van Bled brengen? Dit kan voor 12 euro op een traditionele Pletna boot, of 14 euro voor een overkapte elektrische houten boot. Opstappen kan in de zuidoostelijke hoek bij de supermarkt, het oostelijke deel bij de stad, en in het zuidwesten naast de camping.

Verder is het ook mogelijk om zelf iets te huren, zoals kano’s, kayaks en Stand-Up Paddle Boards, of deze zelf mee te nemen. houdt in dat geval wel rekening met de vaarroutes!

Hoe kom ik bij het kasteel van Bled en wat zijn de entreekosten?

Veel mensen die het Meer van Bled bezoeken geven de voorkeur aan een wandeling naar het kasteel. Vanaf het Meer van Bled naar het kasteel is 10 minuten lopen door een rustig bospad. Ben je niet zo van het wandelen, en is een romantische ervaring wat voor jou? Betreed dan de koets die je naar het kasteel brengt. Zo kan je alvast in de middeleeuwse sferen komen!

Gezien het gebied rondom het Meer van Bled optimaal is ingericht voor fietsers, is het ook goed mogelijk om met de fiets naar het kasteel te gaan. Er zijn meer dan genoeg fietsenstallingen om de fiets achter te laten.

Verder zijn er twee parkeerplaatsen voor een bezoek aan het kasteel van Bled, waardoor er ook meer
dan genoeg ruimte is om je auto te parkeren. Een ticket voor het kasteel is 17 euro, en parkeren is 3 euro of 1 euro per uur, afhankelijk van welke parkeerplaats je kiest.

Is het mogelijk te kamperen in Bled?

Er bevindt zich 1 camping direct aan het Meer van Bled, Camping Bled, en 1 camping op loopafstand van het Meer van Bled Garden Village Bled. Net buiten Bled bevinden zich nog 3 campings: Glamping Ribno aan de Sava Bohinjka rivier, en aan de Sava Dolinka rivier heb je Camping Sobec en River Camping Bled.

Slovenië-Vakantie.nl - © 2024