Home Roadtrip West Slovenië: Nationaal Park Triglav, de Soča vallei en de kust

Roadtrip West Slovenië: Nationaal Park Triglav, de Soča vallei en de kust

Nationaal Park Triglav in Slovenië

Als je met de auto naar Slovenië reist is het eerste gedeelte van het land wat je gaat zien het westen, je rijdt hier immers Slovenië binnen. In dit gedeelte vind je een groot aantal plekken die je absoluut niet mag missen tijdens je bezoek aan het land. Het Nationaal Park Triglav is bijvoorbeeld de bakermat voor wandelaars en mountainbikers, met een hoogte van 2864 meter piekt de berg boven de landschappen uit. Verder is bijvoorbeeld ook het beroemdste meer van Slovenië: het meer van Bled te vinden in het westen. In dit artikel nemen we je daarom mee op roadtrip door West-Slovenië, deze route biedt voldoende handvatten om zelf een mooie route te rijden door het westen van het land!

De start van de route: De Karawanken Tunnel en de Sava Dolinka

Na 1000 km vanuit Nederland gereden te hebben is het zover: je duikt de Karawanken tunnel in. Je wacht in spanning af.. de tunnel eindigt, en een wonderschoon landschap ligt voor je: welkom in Slovenië! Dit prachtige landschap vormt ook gelijk het begin van je reis, want je duikt gelijk de snelweg af. Je volgt de lokale weg langs de Sava Dolinka, waar het je al meteen opvalt hoe kristalblauw het water is! Je beseft dat je de goede keus hebt gemaakt om te kiezen voor een vakantie naar Slovenië.

Rateče: Skischans en Zelenci Meren

Nadat je de rivier tot na het dorpje Kranjska Gora gevolgd hebt, kom je vlak bij de Italiaanse grens bij het dorpje Rateče. Hier bevindt zich de skischans van Planica, waar een per jaar het meest populaire sportevenement van Slovenië wordt gehouden. Schansspringen is dan ook een van de populairste sporten in Slovenië. Tevens bevindt zich hier de Tamar kloof, met prachtige uitzichten op de bergen en de mooie Nadiža waterval. Echter is dit niet de reden waarom je naar Rateče bent gereden. De echte reden is een bezoek aan de Zelenci meren. Zelenci, wat is afgeleid van de kleur groen, is een perfecte beschrijving van deze meren. Wanneer je deze meren beschouwt vanuit het uitkijkplatform, kan je niet geloven dat je al wordt getrakteerd op zulke uitzichten als je net bent aangekomen!

De Vršič Pas

Nadat je de Zelenci meren hebt bezocht, is het meteen tijd voor de meest uitdagende weg van de vakantie: de pas van Vršič. Deze bergpas is gebouwd door Russische krijgsgevangenen in de Eerste Wereldoorlog, en in elk van de 50 (!) haarspeldbochten zijn nog steeds de kasseien te vinden zoals de oorspronkelijke bergpas was. Vanwege de Russische krijgsgevangenen die deze weg gebouwd hebben, is er ook een Russische kapel te vinden op deze bergpas.

Een bergpas met 50 haarspeldbochten klinkt wellicht wat angstaanjagend, maar vrees niet, de weg is vrij breed, en er zijn vele punten waar je kan stoppen om van het uitzicht te genieten, of om bij een van de vele berghutten te genieten van een heerlijke traditionele Sloveense lunch. Ook is er aan het begin en eind nog een mooie bezichtiging. Vlak voor je begint met het oversteken van de bergpas is er een prachtig bergmeer, Jezero Jasna, en aan het eind van de bergpas kan je de bron van de Soča rivier bezoeken.

De Soča Vallei

Na het verlaten van de Vršič pas kom je terecht bij de Soča Vallei. Niet alleen wordt de Soča rivier de mooiste rivier van Slovenië genoemd, ook alle bezichtigingen rond de rivier zijn prachtig. Zo is de Kozjak waterval te vinden in een prachtige omgeving, en heeft de zijrivier van de Soča, de Tolminka, een verbluffend mooie kloof uitgesleten in de bergen. Maar ook de Soča zelf heeft een wonderschone impact gehad op zijn omgeving. Aanschouw de rivier dan ook zeker vanaf de Soča kloof en de Napoleon brug voor het meest indrukwekkende zicht op de rivier.

Wil je even een pauze van alle natuur bezienswaardigheden? De Soča rivier was tijdens de Eerste Wereldoorlog een belangrijk front tussen Oostenrijk en Italië, en dit heeft zeker zijn sporen nagelaten. Bij de Kozjak waterval zijn er nog een aantal loopgraven te vinden, en bij het Kolovrat museum zijn er ook nog veel intact. Verder heeft Kobarid een interessant museum over de Eerste Wereldoorlog.

Goriška Brda: Het Toscane van Slovenië

Na heerlijk te hebben genoten van al het natuurschoon dat de Soča vallei te bieden heeft, is het tijd om door te rijden naar het volgende gebied: Goriška Brda. Goriška Brda wordt ook wel het Toscane van Slovenië genoemd, en wanneer je het gebied binnenrijdt wordt al snel duidelijk waarom. Glooiende hellingen vol met wijnranken, oude schilderachtige dorpjes, en prachtige kastelen. Goriška Brda staat gelijk aan genieten. Probeer vooral een van de vele wijnen hier, of geniet van vers lokaal fruit, of heerlijk lokaal gedroogde prosciutto.

De Adriatische Kust

Na de glooiende heuvels van Brda, is het wederom tijd voor een totaal ander landschap. De Adriatische zee is de volgende bestemming! Slovenië heeft maar een 47 km lange kustlijn, maar desondanks heeft het enorm veel te bieden. De vier belangrijkste plaatsen aan de kust zijn Koper, Izola, Piran en Portorož. Koper is een belangrijke havenstad en de belangrijkste en grootste stad aan de kust, Piran is een van de mooiste steden van Slovenië met haar unieke schiereiland, en Izola en Portorož zijn de belangrijkste badplaatsen aan de kust. Over het algemeen worden de stranden tussen Izola en Piran beschouwd als de mooiste stranden van Slovenië. Wil je de trip naar de Sloveense kust echt compleet maken? Bezoek dan ook vooral de Zoutpannen van Piran. Hier wordt nog op traditionele manier zout gewonnen, en het is een uniek natuurgebied om doorheen te wandelen.

Na het Sloveense kustgebied is het tijd om langzaam richting Ljubljana te rijden. Maar voordat je daar aan komt, is het nog tijd voor een belangrijke bezienswaardigheid: de grotten van Slovenië.

De Grotten van Slovenië

Tussen de Sloveense kust en Ljubljana zijn er twee populaire grottenstelsels: Skočjan en Postojna. De grotten van Skočjan worden over het algemeen beschouwd als de mooiste grotten van Slovenië, maar de grotten van Postojna hebben een betere totaalbeleving. Zo heb je bij Postojna ook een kasteel gebouwd in een berg, en word je in een deel van de grotten rondgereden in een treintje. Daarnaast is er in de grotten van Postojna ook een unieke Salamander te zien: de Olm, ofwel mensvis.

Ljubljana: De Rustige Hoofdstad

Na het bezoeken van de grotten is het tijd voor de hoofdstad Ljubljana. Zodra je in de hoofdstad aankomt, valt het al gelijk op hoe heerlijk rustgevend de hoofdstad is. Beboste heuvels om de stad heen, geen mensenmassa’s, geen getoeter, maar wel gezellige volle terrasjes, een mooie rivier die bijna als gracht doet overkomen, en een machtig kasteel dat uitkijkt op de stad. Dit kasteel is een must see binnen Ljubljana. Een groot deel van het kasteel is gratis entree, en je hebt er een prachtig uitzicht over de stad. Ben je slecht ter been? Dan kan je het treintje naar boven nemen.

Het Meer van Bled

Na Ljubljana is de vakantie bijna ten einde, maar deze wordt wel afgesloten met een echte klapper. Je zult de autovakantie op dezelfde manier eindigen als de heren van The Grand Tour (voorheen Top Gear), die deze plaats een van de mooiste plekken ter wereld vonden. We hebben het natuurlijk over het Meer van Bled. Dit wonderschone schouwspel van het kerkje op het eiland, en het kasteel dat erboven uitkijkt, is een aanzicht dat je nergens anders ter wereld vindt. Het beste is dus voor het laatst bewaard. Geniet lekker van een dagje aan het meer, en neem een traditionele “Pletna” boot naar het eiland. Indien er nog tijd over is, is het sterk aan te raden om nog een bezoek te brengen aan het naastgelegen Meer van Bohinj. Dit Smeltwater meer is prachtig gelegen tussen de omringende bergen en biedt vele (watersport) activiteiten aan. Tevens is er een gondelbaan de bergen in met prachtig uitzicht op het meer, en heerlijke wandelroutes op de top van de berg.

Slovenië-Vakantie.nl - © 2024